Intel doet beroep op MediaTek voor ontwikkeling 5G-laptopmodems

Intel wil de laptops van morgen uitrusten met 5G-connectiviteit. Voor de bouw van de modems die daarvoor nodig zijn, kijkt de chipreus naar MediaTek.

Intel en MediaTek gaan samen in zee voor de bouw van 5G-modems voor laptops. Intel beseft dat connectiviteit een hoeksteen is voor ultradraagbare laptops, en daar is in de nabije toekomst een 5G-verbinding voor nodig. Zelf kan Intel de modems daarvoor niet meer ontwikkelen. De chipreus verkocht zijn eigen modemdivisie enkele maanden geleden immers aan Apple voor 1 miljard dollar.

Een samenwerking met MediaTek is dan ook niet zo vreemd. MediaTek is gespecialiseerd in mobiele SoC’s. Het bedrijf was bij ons lange tijd gekend voor zijn mobiele op Arm-gebaseerde chips voor in budgetsmartphones, al werden die chips intussen grotendeels verdrongen door het aanbod van Qualcomm.

5G in laptops

Volgens het samenwerkingsverband zal MediaTek de nieuwe 5G-modems ontwikkelen en fabriceren. Intel zal ondersteuning bieden voor de optimalisatie en integratie van de designs op zijn eigen hardware. Het bedrijf zal verder instaan voor de validatie van de modems op het x86-platform. De eerste OEM-laptops met een 5G-oplossing van de hand van MediaTek aan boord staat gepland voor 2021.

Intel moet van 5G wel een prioriteit maken. Het lanceerde met Project Athena een keurmerk voor wat in essentie de nieuwe generatie van ultrabooks is. Een laag gewicht, een snelle responstijd, uitstekende batterijduur maar ook connectiviteit zijn hoekstenen van die designspecificatie. Laat dat nu net de troeven zijn waar Arm ook op inzet in de strijd om zijn chips populair te maken in Windowslaptops.