2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Dat ATI het de laatste tijd goed doet zal de meesten van ons niet zijn ontgaan. Zowel op het gebied van performance en prijs scoort de producent van grafische kaarten goed. NVIDIA wil echter de "performance-kroon" terug en komt wellicht binnenkort met de GeForce GTX 295.

De GeForce GTX 295 betreft een dual-gpu-kaart. Dat betekent simpelweg dat de grafische kaart gebruik zal maken van twee cores om het grafische werk te verrichten. Het gaat hier om de chipset van de GeForce GTX 260.

De GeForce GTX 260 kent in dit geval 896MB GDDR3-geheugen. Dit zal ook op deze grafische kaart terug te vinden zijn, maar nu gaat het om 2 x 896MB GDDR3-geheugen. Dit geheugen maakt verbinding met de core door middel van een 448-bits geheugenbus. Het aantal stream processing units is opvallend, want dit zijn er 480 in totaal. Bij de nieuwste GeForce GTX 260 die gebaseerd is op een procedé van 55nm zijn dit er namelijk 216 en twee keer dit aantal komt niet overeen met 480.

Op dit moment gaan er geruchten de ronde dat de grafische kaart op de CES (Consumer Electronic Show) gelanceerd of gedemonstreerd zou worden door NVIDIA. De CES start op acht januari in 2009 en wordt gehouden in Las Vegas (Nevada). Dat houdt dus in dat de kaart er binnen een maand al zou kunnen zijn als de geruchten kloppen.