HP lanceert 3D-printing-as-a-Service

HP lanceert twee nieuwe formules voor bedrijven om 3D-printing als dienst bij de fabrikant af te nemen. Klanten kiezen om te betalen per verbruik of kunnen binnenkort ook een jaarabonnement afsluiten.

HP noemt zijn nieuwe aanbod weinig verrassend 3DaaS: 3D-printing-as-a-Service. Het nieuws werd bekendgemaakt in aanloop naar Formnext, een conferentie voor additive manufacturing die volgende week doorgaat in Frankfurt.

“Er zijn veel voordelen aan een ‘pay-as-you-go’-bedrijfsmodel, wanneer de focus op resultaten ligt. Capex-uitgaven worden omgezet in opex-kosten, gespreid over de tijd. Betalen op basis van gebruiker legt de nardruk op bedrijfsresultaten in plaats van op apparatuur of transacties”, argumenteert HP.

Betalen per verbruik

Via de abonnementsdienst wordt het gebruik opgevolgd en benodigdheden automatisch aangevuld en gefactureerd. Klanten kunnen hun verbruik opvolgen via een online dashboard en genieten ook van ondersteuning vanop afstand of ter plaatse bij problemen. Het concept is tot op zekere hoogte te vergelijken met het Instant Ink-aanbod dat HP al enige tijd aanbiedt voor enkele van zijn klassieke consumentenprinters.

De basisformule is onmiddellijk beschikbaar en hanteert een betalen-per-verbruik-principe, waarbij je betaalt per succesvolle build. Deze service is beschikbaar in combinatie met HP Jet Fusion 5200, HP Jet Fusion 4200 en HP Jet Fusion 500.

HP 3DaaS Plus

HP volgt daarnaast vanaf 2020 met het HP 3DaaS Plus-abonnement, dat hardware, materiaal en services integreert. Deze formule vereist een verbintenis van minstens één jaar en wordt in eerste instantie aangeboden met HP Jet Fusion 340. Dit abonnement heeft een instapprijs van 5.000 dollar, met een maandelijkse kost van minstens 3.500 dollar.

Beide formules worden vanaf het begin ook in België aangeboden. Het gebeurt niet vaak dat onze markt bij de eerste lichting zit, maar in het geval van 3D-printing is dat met goede reden. België is namelijk groot in de niche van 3D-printing. Zo is het Leuvense Materialise wereldwijd één van de pioniers in 3D-printing en trekt 3D-printbedrijf ZiggZagg, dat werkt met de Jet Fusion-printers van HP, klanten aan vanuit heel Europa.