Windows 7 draait nog steeds op 15% van de pc’s in België

Binnen exact twee maanden, op 14 januari 2020, beëindigt Microsoft de ondersteuning voor Windows 7. Vanaf dan stoppen de gratis beveiligingsupdates voor het meer dan tien jaar oude besturingssysteem en is verder gebruik op eigen risico.

Vandaag draait nog zo’n 27 procent van de pc’s wereldwijd op Windows 7. Voor dat cijfer baseren we ons op de laatste statistieken van NetMarketShare en StatCounter. Die wijzen Windows 7 voor oktober respectievelijk een wereldwijd marktaandeel van 26,94 en 27,98 procent toe.

Een jaar geleden had Windows 7 nog een wereldwijd marktaandeel van 36 à 39 procent. De aanwezigheid van het besturingssysteem is de voorbije maanden dus wel afgenomen, maar niet snel genoeg. Zelfs nadat Microsoft in april van dit jaar begon met gebruikers actief te waarschuwen, zorgde dat slechts voor een beperkte versnelling in de migratie weg van Windows 7.

België

In België ziet de situatie er beter uit, maar volgens StatCounter draaiden in oktober nog altijd 14,8 procent van de pc’s in ons land op Windows 7. Een jaar geleden was dat nog 22,85 procent.

Als in jouw bedrijf nog steeds Windows 7 wordt gebruikt, of de migratie nog maar net werd afgerond, dan willen we graag van je horen. Aan de hand van een viertal vragen willen we een stand van zaken opmaken van het huidig gebruik van Windows 7 in Belgische organisaties. Je kan deelnemen via dit korte survey.

Windows XP

De realiteit waarin Windows 7 zich nu bevindt, doet erg denken aan die van Windows XP, toen voor dat besturingssysteem in april 2014 de ondersteuning werd stopgezet. XP was op dat moment nog altijd het tweede grootste besturingssysteem, na Windows 7, met een marktaandeel van ruim 25 procent.

Ook Windows 7 is vandaag het tweede populairste besturingssysteem op pc’s. Het krimpt weliswaar sneller dan XP, maar zal eveneens nog niet volledig verdwenen zijn na 14 januari 2020. Dat hoeft geen onmiddellijk probleem te zijn, maar betekent wel dat gebruikers zich na verloop van tijd in een precaire situatie bevinden.

Gatenkaas

Hoe langer je Windows 7 na het einde van de ondersteuningstermijn blijft gebruiken, zonder dat er op tijd en stond nieuwe beveiligingsupdates worden uitgevoerd, hoe meer het op een gatenkaas gaat lijken waar aanvallers zo in binnendringen. Cijfers toonden eerder al aan dat Windows up-to-date houden één van de beste manieren is om je te beschermen tegen zeroday-aanvallen.

Eerder somden we al vier manieren op om Windows 7 ook na het einde van de ondersteuning te blijven gebruiken, de ene optie al wat verstandiger dan de andere. Toch kunnen we alleen maar benadrukken dat upgraden altijd een goed idee is wanneer dat mogelijk is.

Moet je nog afstappen van Windows 7? Lees dan zeker onze upgradegids waarin we uit de doeken doen wat je moet weten voor een upgrade.