Chrome OS 78 lanceert virtuele ruimtes om efficiënter te werken

Google wil met Chrome OS scholen en bedrijven veroveren. De laatste nieuwe update, Chrome OS 78, voegt daarvoor de belangrijke functie ‘Virtual Desks’ toe. Andere verbeteringen zijn gemakkelijker printen en eenvoudig telefoonnummers verzenden naar je Android-telefoon.

Na macOS en Windows heeft nu ook Chrome OS meerdere bureaubladen omarmd om overzichtelijker te kunnen werken. De ‘Virtual Desks’-functie laat je toe om nieuwe werkruimtes aan te maken waar je vrij in kan werken.

Google hoopt hiermee dat je minder verdrinkt in de tientallen tabbladen die je hebt open staan en meer overzicht krijgt. De functie is vooral handig volgens Google bij werknemers die rond verschillende projecten of activiteiten werken. Zo kan elke werkruimte een aparte omgeving zijn waar je efficiënt per project kan werken.

Meer werkruimte

De functie gebruiken binnen Chrome OS is eenvoudig: klik op ‘Overview’ en op ‘New Desk’ rechts bovenaan. Daarna kan je alle vensters beginnen te slepen naar de diverse werkruimtes tot je opnieuw een mooi overzicht hebt om in te werken.

Wie snel en efficiënt wil werken, kan beter ook deze sneltoetsen onthouden:

  • Maak een nieuwe werkruimte aan met ‘Shift’ + ‘Zoeken’ + ‘=’
  • Wissel tussen ruimtes met ‘Zoeken’ + ‘]’
  • Verhuis vensters tussen ruimtes met ‘Shift’ + ‘Zoeken’ + ‘]’

Eind oktober schreven we nog dat Chrome OS aan Thunderbolt 3-ondersteuning werkt voor toekomstige toestellen. De mogelijkheid om meerdere (4K)-monitoren te combineren met de nieuwe ‘Virtual Desks’-functie moet Chrome OS-toestellen op termijn productiever maken.

Bellen en printen

Chrome OS 78 maakt het voortaan eenvoudiger om te printen. Compatibele printers verschijnen automatisch in de printerlijst zonder dat je die moet installeren. Klik op een printer, en het resultaat rolt er direct uit.

Verder kan je telefoonnummers die je ziet in Chrome OS 78 doorsturen naar een Android-toestel. Enige voorwaarde is dat je op beide toestellen hetzelfde Google-account gebruikt en dat de synchronisatie-optie in Chrome actief is.

Tot slot wil Google heel graag je feedback rond Chrome OS. Wie de aan-uitknop nu ingedrukt houdt gedurende een seconde, krijgt naast afsluiten, uitloggen en vergrendelen de optie om feedback te geven.