2min

Tags in dit artikel

Volgens een kenner van de mobiele markt gaan er in de toekomst steeds meer bedrijven komen die mobiele telefoons maken. De kenner in kwesite, Ajit Jaokar, meldt dat er steeds meer bedrijven bijkomen die mobiele telefoons maken.

"Google Android leidt tot een fundamentele verandering in de markt. Bedrijven kunnen fabrikant van mobiele apparaten worden die dat tot op heden niet waren", aldus Jaokar. Hij noemt als voorbeeld een telefoon van Chinese afkomst.

Volgens Jaokar komen er de komende jaren een hoop concurrenten bij voor koplopers als Nokia en Sony Ericsson. Hij deed deze uitspraken tijdens de Mobile Monday, die gisteren gehouden werd.

"Nokia is zo groot omdat het het design en de distributie goed op orde heeft. Door schaalgrootte kan het kostenefficiënt werken." Steeds meer bedrijven kunnen echter technologie onder de opensourcelicentie verkrijgen, waardoor dat voordeel niet meer opgaat.

Volgens Jaoker is deze ontwikkeling voornamelijk aan Google Android te danken. Het mobiele platform van Google maakt het mogelijk om gemakkelijker mobiele telefoons te ontwikkelen. Google Android laat ontwikkelaars ook warm lopen om zelf ook te gaan ontwikkelen op het platform. Een bijkomend voordeel van Android is het feit dat het platform ook op navigatiesystemen en mini-pc’s kan draaien.

"Als je naar de pc-markt kijkt, dan mag je verwachten dat er op de mobiele markt ook nog veel kan veranderen. Op de pc-markt wordt 40 procent van de machines onder white label verkocht. Bij mobiele telefoons zijn het de 5 grote partijen die nu 84 procent van de markt in handen hebben. In de komende jaren verschijnen er toestellen die we nu nog niet eens kennen."