Red Hat Enterprise Linux 8.1 ondersteunt live kernel-patching

Zes maanden na lancering van Red Hat Enterprise Linux (RHEL) krijgt het besturingsssyteem een eerste update. RHEL 8.1 biedt voortaan volledige ondersteuning voor live kernel-patching. 

De update, versie RHEL 8.1, maakt het mogelijk om de Linux-kernel bij te werken voor kritieke of belangrijke veelvoorkomende kwetsbaarheden, zónder dat je het systeem opnieuw hoeft op te starten. Dat zorgt ervoor dat het systeem gewoon blijft werken en dat zelfs serieuze beveiligingsbugs achter de schermen worden gepatcht, aldus ZDNet.

Red Hat Insights

Bovendien biedt het RHEL-abonnement voortaan ook toegang tot Red Hat Insights. De proactieve analyse-service helpt bij het aanpakken van configuratie- en andere systeemproblemen, voordat deze in de productie opduiken.

Red Hat Insights realiseert dit door meer dan 1.000 regels te bieden voor het bedienen van RHEL on-premises of in publieke clouds, zoals AWS en Microsoft Azure. Daarbij ondersteunen deze regels ook analytics voor workloads zoals SAP HANA en Microsoft SQL Server.

RHEL System Roles

Nieuw toegevoegde RHEL System Roles stroomlijnen het instellen van RHEL-subsystemen voor specifieke functies als opslag, netwerken, tijdsynchronisatie, kdump en SElinux. Het betreft een uitbreiding van de bestaande Ansible DevOps-systeemrollen, die helpen bij het automatiseren van RHEL-configuraties voor snellere en soepelere systeemimplementaties.

Containergerichte SELinux-profielen

Ook zijn er in RHEL 8.1 containergerichte SELinux-profielen opgenomen om zo containerbeveiliging te verbeteren. Het is voortaan eenvoudiger om containertoepassingen te harden tegen bedreigingen gericht op cloud-native applicaties. Dat kan door het relatief eenvoudig maken van een op maat gemaakt beveiligingsbeleid, dat bepaalt hoe gecontaineriseerde services toegang krijgen tot host-systeembronnen.

Bovendien is versie RHEL 8.1 goedgekeurd voor veel van de nieuwste veiligheidscertificeringen, zoals de Federal Information Processing Standards (FIPS) en Common Criteria (CC).

Verder bevat de nieuwste versie de nieuwste stabiele versies van talen en ontwikkeltools en Linux-vriendelijke programma’s als gcc. Bovendien beschikt het ook over de nieuwste stabiele versies van nieuwere populaire opensourcetalen, zoals golang en .NET Core.

Periodieke updates

Red Hat wil voortaan iedere zes maanden kleine releases uitbrengen, waarvan RHEL 8.1 de eerste in lijn is. De nieuwe update is inmiddels beschikbaar voor actieve RHEL-abonnementen via het Red Hat Customer Portal. Leden van het Red Hat Developer-programma kunnen de nieuwste RHEL-versie gratis downloaden.