DJI lanceert kleine drone die geen diploma of registratie vereist

DJI lanceert met de Mavic Mini een kleine maar capabele cameradrone die volgens de nieuwe Europese regels zonder brevet of certificaat mag bediend worden.

De Mavic Mini is een kleine drone die precies 249 gram weegt, en dat is geen toeval. In de VS is 250 gram de grens die de registratie van drones verplicht maakt, ook voor recreatiefgebruik. Europa lanceerde recent nieuwe wetgeving rond het gebruik van drones die in lijn ligt met de Amerikaanse. In 2020 wordt die nieuwe regelgeving verplicht van kracht, en ook daar is de grens van 250 gram belangrijk.

C0-drone

Drones die minder wegen zullen vanaf volgend jaar immers tot klasse C0 behoren. C0-drones die niet sneller dan 19 m/s vliegen en gelimiteerd zijn tot een maximale hoogte van 120 meter boven het opstijgpunt kan je vanaf dan vrij gebruiken. De DJI Mavic Mini voldoet netjes aan alle relevante voorwaarden.

Ondanks het beperkte gewicht en het kleine chassis kan DJI toch nog een redelijk indrukwekkende camera in het toestel stoppen. Filmen kan aan 30 fps met een resolutie van 2,7K (1.530 x 2.720 pixels). 4K, 60 fps of een cinematografisch interessante 24 fps zitten niet ingebakken. De drone heeft een indrukwekkende vluchttijd van 30 minuten, al geldt dat cijfer doorgaans voor ideale weersomstandigheden.

(Soms) net voldoende drone

DJI heeft al een kleine en lichte drone op de markt met de Spark, maar die is bijzonder consumentgericht en wordt geadverteerd als een selfiedrone. In tegenstelling tot de Spark is de Mavic Mini wel voorzien van een controller voor besturing, al heb je nog steeds je smartphone nodig om de camerabeelden te bekijken.

Iets zwaardere drones hebben betere cameramogelijkheden aan boord, zoals een hogere resolutie, een hogere framerate en 24 fps voor de cinefielen. Zodra je de grens van 249 gram echter overschrijdt, gaat de nieuwe wetgeving in overdrive. Toestellen en piloten moeten dan aan heel wat regels voldoen die overdreven zijn voor occasioneel gebruik. Een organisatie die zelf bijvoorbeeld af en toe promobeelden wil maken, kan in principe aan de slag met de DJI Mavic Mini zonder gedoe.

Prijs en beschikbaarheid

Dat DJI de Mavic Mini als een instaptoestel ziet, weerspiegeld zich gelukkig ook in de prijs. Die bedraagt 399 dollar. De drone is vanaf 11 november beschikbaar.

Belangrijke kanttekening: in 2016 stemde België een notoir restrictieve en slecht doordachte dronewetgeving die toen al geen rekening hield met de realiteit. Die regelgeving is in principe van kracht tot de Europese regels de wet in 2020 verdringen. De Belgische regels laten je toe om met zwaardere drones (tot 1 kg) te vliegen, zolang je niet hoger dan tien meter gaat. Dat is ironisch, aangezien de combinatie van het hogere gewicht en de lage maximale hoogte ervoor zorgen dat de kans op verwondingen groter is. Wil je hoger dan tien meter vliegen, heb je officieel nog een brevet nodig.