Chrome OS werkt aan Thunderbolt 3 voor toekomstige toestellen

Chromebooks en andere Chrome OS-toestellen die vandaag USB-C aan boord hebben, moet het nog zonder Thunderbolt 3-ondersteuning doen. Daar komt in de toekomst verandering met nieuwe wijzigingen in de Chromium Repositories. Verder zijn nieuwe chips van Intel nodig om de standaard te ondersteunen.

Het aantal Chromebooks met USB-C groeit zienderogen, maar elk model dat vandaag op de markt is, ondersteunt enkel USB-C USB 3.1. Randapparatuur die Thunderbolt 3 vereisen om snelheidsredenen, kunnen niet worden gebruikt in combinatie met Chrome OS vandaag.

Daar komt binnenkort verandering in dankzij een wijziging in de Chromium Repositories. De code wordt beheerd door Intel en is bijgevolg niet compatibel met AMD-hardware. De laatste update dateert van 24 oktober dat de patch klaar staat voor een volgende Chrome OS-update indien die wordt goedgekeurd.

Intel Cannon Lake

Vandaag zitten er in Chromebooks vooral Intel-chips van de achtste generatie verwerkt die standaard geen Thunderbolt 3 ondersteunen. De nieuwe tiende generatie Comet Lake-chipsets ondersteunen wel standaard Thunderbolt 3. Nieuwe Chromebooks en andere Chrome OS-toestellen kunnen daarom in de toekomst gebruik maken van de snellere verbinding tot 40 Gbps.

In Thunderbolt 3 zit automatisch ook de DisplayPort-standaard verwerkt, wat betekent dat je meerdere monitoren (met 4K-resolutie) aan een Chrome OS-toestel zal kunnen aansluiten. Verder kan je snelle Thunderbolt 3 externe opslag gebruiken en is er een mogelijkheid om een externe GPU aan te sluiten. Dat laatste heeft vandaag nog maar een beperkt nut in Chrome OS, maar iedereen die een Chromebook als Linux-laptop gebruikt, heeft er wel baat bij.

De nieuwe generatie Chromebooks met Intel Cannon Lake-chips worden pas volgend jaar verwacht. Is Thunderbolt 3 belangrijk voor je toekomstplannen? Wacht dan nog heel even voor je overgaat tot aankoop.