Chrome OS 80 maakt Android-apps sideloaden eenvoudiger

Google gaat Chrome OS 80 voorzien van de mogelijkheid Android-apps te sideloaden, zonder de Developer Mode in te schakelen. Naar verwachting wordt Chrome OS 80 de tweede week van februari 2020 gelanceerd.

Google maakte het nieuws afgelopen week bekend tijdens de Android Dev Summit. In het verleden zijn er al meerdere pogingen gedaan om tegemoet te komen aan deze functie, waar Chrome OS-liefhebbers al jaren om vragen. Ondanks eerdere code commits heeft geen van die implementaties ooit zijn weg gevonden naar het stabiele kanaal. Tot nu, aldus XDA Developers. 

Android Studio

De nieuwe functie stelt ontwikkelaars van Android-apps in staat om hun apps rechtstreeks vanuit Android Studio te implementeren.

Het gebruik van Android-apps op Chromebooks zit in de lift, waardoor het platform steeds interessanter wordt voor ontwikkelaars. Zo groeide de jaaromzet van Chromebooks van september 2018 tot augustus 2019 alleen al met 22 procent en verviervoudigde de totale hoeveelheid tijd besteed aan Android-apps op Chrome OS. 

Linux

Bij het ontwikkelen voor Chromebooks dienen ontwikkelaars rekening te houden met een aantal vereisten. Denk dan aan hoe een app reageert op veranderingen in de display-modus (laptop en tablet), window management (multi-window en free-form windows) en toetsenbord- en muisinvoer. Het is dus raadzaam om Android-apps eerst te testen op native hardware.

Overigens maakte Google afgelopen jaar ook al een stap in het ontwikkelaar-vriendelijker maken van Chrome OS, door een Linux-container toe te voegen. Sindsdien is het mogelijk om de Linux-versie van Android Studio uit te voeren.

Developer Mode is onveilig

Ondanks de mogelijkheid om Android-apps op een Chromebook te ontwikkelen, wordt de implementatie ervan als niet eenvoudig ervaren. Vooralsnog is het inschakelen van de Developer Mode de aanbevolen manier om een Android-app op Chrome OS te sideloaden. Eenmaal ingeschakeld is het zo eenvoudig als klikken op het gecompileerde APK-bestand.

De Developer Mode is evenwel inherent onveilig, omdat het geverifieerde bootbescherming versoepelt en toegang geeft tot de root shell. Daarbij is het erg lastig om ermee om te gaan, gezien het powerwashing (het opnieuw instellen van fabrieksinstellingen) van je apparaat vraagt en krijg je bovendien te maken met een irritant waarschuwingsscherm, dat je bij elke opstartprocedure handmatig moet omzeilen.

Chrome OS 80 gaat daar nu dus verandering in brengen. Vanaf medio februari 2020 is die versie beschikbaar in het stabiele kanaal en zullen ontwikkelaars hun Android-apps voortaan rechtstreeks vanuit Android Studio op hun Chromebook kunnen implementeren. Dat alles zonder de Developer Mode in te schakelen. Gebruikers van het Chrome OS Dev-kanaal kunnen de nieuwe functie al vanaf eind november uittesten.