2min

Tags in dit artikel

, ,

De Atom-processor van Intel is bij menig ICT’er wel bekend en AMD wil een concurrent op de markt brengen tegenover deze processor. Dit moet gebeuren met de Bobcat-processor waar AMD nu mee bezig is en deze processor moet waarschijnlijk de vervanger worden van de Geode die al langer actief is op de markt.

De Bobcat wordt in principe in hetzelfde segment van de markt geplaatst als de Atom. De Bobcat moet namelijk ook een energiezuinige processor gaan worden die veelal in mobiele apparaten gebruikt gaat worden, zoals dat bij de Atom-processor van Intel ook het geval is. Op dit moment zijn er nog niet veel bijzondere details vrijgegeven over de werking van de Bobcat en dergelijke, maar daar komt in november verandering in. Althans, dat is wat de topman van AMD, Dirk Meyer, bevestigd heeft.

Er is al wel wat informatie vrijgekomen over de Bobcat. Zo zou het verbruik van de energiezuinige processor op zo’n acht watt liggen en dit is dan ook meteen het maximum verbruik. De Atom van Intel doet het hier opmerkelijk beter, want deze verbruikt zo’n 2,5 watt. Bij de Atom moet alleen per se een bepaalde Northbridge-chip gebruikt worden, want de Atom kan niet zonder deze Northbridge-chip. Deze verbruikt zes watt, waardoor de acht watt van de Bobcat zo ongeveer weer op gelijke hoogte komt met de opstelling van Intel. Om de concurrentie voor te blijven is Intel al bezig met een tweede generatie van de Atom die beter moet worden dan de huidige. Deze processor gaat op dit moment met de codenaam Moorestown door het leven.

Wanneer we kijken naar de technische details die over de Bobcat bekend zijn dan zien we dat de Bobcat een 64-bits processor is. De Bobcat maakt gebruik van één core en naar alle waarschijnlijkheid zal deze kloksnelheid tijdens de lancering op 1GHz geklokt zijn. Qua level 1 cache moet de Bobcat het doen met 128KB en de level 2 cache bestaat uit 256KB. De Bobcat beschikt ook over een ingebouwde geheugencontroller. Deze geheugencontroller is geschikt voor geheugen met DDR2-chips die een kloksnelheid hebben van 400MHz. De Hyper Transport-bus zal ook weer aanwezig zijn in deze processor en deze zal over een bandbreedte beschikken van 800MHz. Het is de bedoeling van deze Hyper Transport-bus om te communiceren met de omringende systeemcomponenten die zich ook in het systeem bevinden.