Micron rolt eigen versie Optane uit en claimt betere prestaties

Intel en Micron ontwikkelden samen de geheugentechnologie die Optane aandrijft. Intel lanceerde eerst een lijn van producten maar nu komt Micron met een alternatief. Dat zou volgens de fabrikant beter presteren.

3D XPoint-geheugen is de magie die Optane aandrijft. Het supersnelle maar niet vluchtige geheugen maakt de snelle opslag mogelijk die het midden houdt tussen DRAM en een SSD. Micron lanceert nu de X100 SSD gebaseerd op 3D XPoint. Sequentiële lees- en schrijfsnelheden moeten 9 GBps halen, met tot 2,5 miljoen IOPS. Verder claimt Micron dat de SSD amper 8 microseconden latency heeft over z’n 16 PCIe 3.0 lanes. Die cijfers kan je ook samenvatten als ‘beter dan de SSD’s in Intels Optane-portfolio’.

Microns intrede in de XPoint-markt heeft lang op zich laten wachten. Aanvankelijk zou de fabrikant ongeveer gelijktijdig met Intel de markt betreden met een line-up van SSD’s onder de QuantX-noemer. QuantX werd echter nooit gecommercialiseerd terwijl Intel wel een uitgebreid Optane-portfolio uitbouwde, zowel vanuit de SSD-hoek als met meer geheugencentrische toepassingen.

Hoog tijd

De joint venture die aan de basis lag van de 3D XPoint-ontwikkeling is intussen verleden tijd. De afgelopen jaren liep Micron dus rond met interessante IP, maar geen hardware om die mee aan de man te brengen. De X100 SSD is het eerste product in wat vermoedelijk een line-up wordt die Optane over de hele lijn zal bestrijden. Dat de SSD beter is dan de alternatieven van Intel is in dat opzicht een must. Drie jaar later naar de markt komen met een inferieur product is niet bepaald een sleutel tot succes.

Als Micron OEM’s en datacenterboeren warm kan maken voor zijn SSD’s over Optane, dan boort de flashfabrikant een potentieel interessante markt aan. De concurrentie zal echter pittig zijn. Intel stopt immers verregaande Optane-ondersteuning in zijn cpu’s. Het is onduidelijk of Micron 3D XPoint in een product kan stoppen dat van dezelfde voordelen gebruik maakt.