Intel gaat prijs Skylake X-processors halveren

Binnenkort lanceert Intel high end Cascade Lake X-processors aan een dramatisch verlaagd prijspunt. Om resellers de kans te geven van voorganger Skylake X af te raken zou Intel de prijs daarvan willen halveren.

Begin deze maand onthulde Intel Cascade Lake X. De X-chips van de fabrikant zijn traditioneel de krachtigste maar ook veruit de duurste chips uit het Core-gamma met prijskaartjes die tot 2.000 euro per exemplaar oplopen. Ze zijn gericht op prosumers en creatieve professionals. AMD richtte zijn Threadripper-gamma echter rechtstreeks op Intels X-chips met vergelijkbare prestaties voor veel minder geld, wat het Intel-gamma onverantwoord duur maakte. De oplossing: Cascade Lake X in de markt zetten aan een adviesprijs die slechts de helft bedraagt van wat tot nu toe de norm was.

De zet brengt echter een ander probleem met zich mee: wat met de bestaande voorraad van voorloper Skylake X? Een Core i9-9980XE kost officieel nog steeds rond de 2.000 euro. Dat is niet alleen onverantwoord wanneer je naar AMD kijkt. Opvolger Core i9-10980XE heeft evenveel rekenkernen, een hogere boostkloksnelheid en kost slechts de helft van de prijs. Je moet wel zot zijn om vandaag een Skylake X-chip te kopen binnen de huidige prijssetting.

Grote daling

Volgens het Duitse Computerbase beseft Intel dat de situatie onhoudbaar is. Er zou dan ook een drastische prijsdaling op komst zijn die resellers in staat moet stellen hun huidige gamma aan de helft van de prijs in de markt te zetten zodat het opnieuw concurrentieel is. Volgens de website zullen ook andere chips de komende dagen een stuk goedkoper worden. Dat is natuurlijk een zure pil voor wie pas een premium-chip van Intel kocht, al is medelijden niet helemaal op zijn plaats. Als prijs-kwaliteit een argument is, dan koop je de laatste maanden AMD.

De prijsdaling is logisch maar desalniettemin ongezien. Intel heeft niet te gewoonte om een oude chipgeneratie drastisch te devalueren. Dat Cascade X aan de helft van de prijs gelanceerd wordt, is op zich al heel uitzonderlijk. Het illustreert hoeveel nood de markt had aan een comeback van AMD, al is het maar om de prijs van processors opnieuw naar een realistisch punt te brengen.