Samsung voert Linux op DeX alweer af

Nog voor Linux op DeX uit bèta is geraakt, smijt Samsung het concept de vuilbak in. Galaxy-telefoons met Android 10 zullen Linux niet meer ondersteunen.

Minder dan een jaar heeft Linux op DeX het volgehouden. Linux was in bèta beschikbaar als gecontaineriseerde toepassing op Samsung DeX, maar Samsung trekt de stekker nu uit het project. De smartphonebouwer deelt het nieuws mee in een mail naar betatesters.

Met DeX kunnen eigenaars van een high-end Galaxy-telefoon hun toestel omtoveren tot een desktop. Via USB-C kan je bijvoorbeeld een Galaxy Note 10 aan een extern koppelen. Vervolgens kom je terecht in een eenvoudige desktopomgeving waar je Android-applicaties kan draaien. Verschillende apps zijn geoptimaliseerd voor DeX.

Volledige Ubuntu-ervaring

Voor wie een krachtigere omgeving nodig had dan diegene die het Samsung-OS kon bieden, voorzag de Koreaanse smartphonefabrikant de optie om een container op te starten waarin je een Ubuntu kon installeren. Dankzij de toepassing kon je telefoon dienstdoen als draagbare Linux-desktop. De uitgebreidere Linux-omgeving was ideaal voor ontwikkelaars of powerusers die geavanceerder werk wilden uitvoeren.

Hoewel de beschikbaarheid van Linux via DeX een knappe toevoeging was, ziet Samsung er geen brood meer in. Met de nakende update naar Android 10 verdwijnt de ondersteuning van Linux in DeX. Samsung bedankt alle bètatesters en geeft aan steeds opzoek te zijn naar ontwikkelingen die toestellen beter maken, maar gaat verder niet in op een concrete reden voor het einde van het Linux-project.

Hoewel we vermoeden dat de doelgroep eerder niche was, is het desalniettemin jammer dat het concept eruit gaat. Zeker voor ontwikkelaars was de samenwerking tussen Samsung en Canonical een boeiend initiatief. De website voor het project is momenteel vreemd genoeg nog wel online, zonder vermelding over het einde van de ondersteuning.