HP lanceert zakelijke Chrome-hardware

HP lanceert twee Chromebooks en een Chromebox voor zakelijk gebruik. De toestellen zouden op de klassieke manier naar de markt komen maar ook beschikbaar worden via HP’s Device-as-a-Service-aanbod.

HP zet in op zakelijke Chrome OS-hardware. De fabrikant lanceert drie nieuwe toestellen. Het meest high-end exemplaar is de Chromebook Enterprise x360 14E G1. Dat 14 inch-toestel krijgt een volledig omklapbaar aanraakscherm mee, en wordt uitgerold met Core i5 of Core i7-processor van Intel. Het toestel zou tot 13 uur kunnen presteren zonder stopcontact in de buurt. De laptop is afgewerkt in aluminium en voorzien van USB type C.

Voor wie het allemaal wat minder mag zijn lanceert HP een 14 inch-Chromebook met AMD A4- of 16-chips aan boord. Die lichtere laptops met Chrome OS zijn bedoeld voor ‘frontline’-werknemers die geen al te zware applicaties moeten draaien.

Chromebox

Tot slot pakt HP uit met de HP Chromebox Enterprise G2. Die heeft tot 16 GB aan geheugen aanboord maar wordt uitgerust met Intels vorige generatie van processors. Met de Chrome OS-doosjes mikt HP onder andere op gebruik als thin cliënt in callcenters of gedeelde werkplekken, maar ook op de aansturing van digital signage.

HP ziet de Chrome-toestellen als op en top zakelijk, en zal ze introduceren in zijn Device-as-a-Service-aanbod. Daarmee neemt HP het management van de toestellen in zakelijke omgevingen voor zijn rekening. Het illustreert dat de fabrikant Google Enterprise serieus neemt. Dat zal Microsoft vermoedelijk even doen slikken. Windows is momenteel het besturingssysteem dat de voorkeur wegdraagt in de meeste organisaties. Met het einde van de ondersteuning van Windows 7 moeten bedrijven echter op zoek naar nieuwe toestellen. Die gedwongen overstap kan hen wel eens aanzetten om iets nieuws te proberen.

De toestellen zouden volgende maand verschijnen. Een adviesprijs kennen we nog niet.