Microsoft finaliseert nieuwe Windows 10-versie als November 2019 Update

Met de nieuwe aankondiging schept Microsoft duidelijkheid wanneer we de volgende grote Windows 10-update mogen verwachten. Door die vandaag al te finaliseren, neemt Microsoft voor het eerst uitgebreid de tijd om alle bugs plat te trappen samen met insiders voordat het de update beschikbaar stelt.

De volgende Windows 10-update, versie 1909, draagt vanaf vandaag de officiële titel November 2019 Update. Wie naar de versienummer kijkt (1909 = september 2019), ziet dat Microsoft twee maanden over tijd is met zijn update. Eerder dit jaar was dat ook al het geval met de Mei 2019 Update.

In een blogpost legt Brandon LeBlanc, Senior Program Manager van het Windows Insider-programma, uit dat de finale versie buildnummer 18363.418 meekrijgt. Windows Insiders (bèta-testers) in de Release Preview ring hebben deze build al ontvangen, zodat zij geen actie moeten ondernemen.

Vandaag testen

De November 2019 Update is zoals we eerder al zeiden een cumulatieve update, vergelijkbaar met de Service Packs die Microsoft vroeger beschikbaar stelde bij Windows XP, Vista en 7. De update richt zich puur op verbeteringen rond stabiliteit en prestaties. Er worden geen grote wijzigingen aan het OS gebracht. Die worden gereserveerd voor de volgende grote update in de eerste helft van 2020.

De November 2019 Update is een cumulatieve update, vergelijkbaar met de Service Packs van vroeger.

Wie vandaag al graag met de November 2019 Update aan de slag wil om compatibiliteitstesten uit te voeren, kan zich aanmelden aan het Windows Insider Program met een Azure Active Directory- of Microsoft-account. Ga naar ‘Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Insider-programma’ en kies hier ‘Aan de slag’. Tijdens de installatie dien je duidelijk de Release Preview ring te kiezen. Eens je alle stappen hebt doorlopen, hoef je een keer ‘Naar updates zoeken’ aanklikken om te starten.

Lange aanloop

Slow ring bèta-testers worden de komende weken overgezet naar de volgende Windows 10-update voor 2020. Wie liever de November 2019 Update als eindstation kiest om bèta-tester te zijn, moet vandaag zijn Windows Insider-programma aanpassen naar de Release Preview ring. Microsoft benadrukt dat Slow ring-testers de update na aanpassing niet onmiddellijk ontvangen, maar pas de komende weken.

Fast ring-testers zitten al sinds de zomervakantie (of eerder) op de grote Windows 10-update die voor de eerste helft van 2020 staat gepland. Zij hebben helemaal niets te maken met de November 2019 Update omdat die zoals eerder gezegd weinig tot geen nieuwe functionaliteit toevoegt, enkel meer stabiliteit en prestaties.

Het is duidelijk dat Microsoft zijn tijd neemt om zoveel mogelijk bugs plat te trappen voor de officiële release in november.

Gezien de trage overzetting van de Slow ring-testers naar de Release Preview (‘in de komende weken’), is het duidelijk dat Microsoft zijn tijd neemt om zoveel mogelijk bugs plat te trappen voor de officiële release in november.

Nieuw updateritme

Voor bedrijven is het sowieso belangrijk om op termijn over te schakelen naar de November 2019 Update. De versie is haast identiek aan de Mei 2019 Update en focust enkel op optimalisaties, stabiliteit en betere prestaties. Het is ook deze versie die een langere ondersteuningstermijn krijgt van Microsoft: 30 maanden in plaats van 18 maanden. Dat wijst in de richting dat de najaarsupdate voortaan de rol invult van een servicepack voor bedrijven. De ideale instapversie om te updaten mocht je nog machines hebben die Windows 7 draaien. Lees onze handige updategids hoe je van start gaat.

Het doel van Microsoft is om de gefragmenteerde situatie waar het na amper vier jaar met Windows 10 in terecht is gekomen, weer recht te trekken. Het updateritme wordt vertraagd en tegelijk krijgen gebruikers, en bedrijven in het bijzonder, opnieuw meer controle over hun eigen updateritme, zonder dat ze daarbij risico lopen om met niet-ondersteunde systemen achter te blijven.