Adobe verrijkt Photoshop en Premiere Elements 2020 met AI

Adobe Photoshop en Premiere Elements 2020 zijn per direct beschikbaar en voorzien van enkele nieuwe AI-functies, aangedreven door Sensei.

De nieuwste versies helpen amateurs hun foto’s en video’s te bewerken en organiseren. Dat wordt door de nieuwe AI-functies nog eens vereenvoudigd, aldus Engadget.

De volledig uitgeruste versies van Photoshop en Premiere kunnen voor amateurs overweldigend zijn. Zeker gezien je echt kennis moet hebben van de verschillende tools en methoden, die je helpen het gewenste resultaat te bereiken. De Elements-versies, zoals nu dus ook de nieuwe Adobe Photoshop en Premiere Elements 2020, bieden gebruikers juist eenvoudige workflows met duidelijke menu’s en sneltoetsen. Ook gaat het bij deze vereenvoudigde versies om een eenmalige aankoop in plaats van maandelijkse abonnementskosten van Adobe Creative Cloud.

Onderwerpselectie

Zo is Photoshop Elements 2020 onder meer voorzien van een nieuwe onderwerpselectie. Met slechts één klik wordt er automatisch een persoon of object geselecteerd. De gebruiker kan vervolgens de selectie isoleren om deze te dupliceren, een nieuwe achtergrond te geven of te kopiëren in een andere foto. Deze handeling kan ook handmatig worden gedaan, maar dan gaat het allemaal wat moeizamer. Helemaal als er objecten met transparante randen geïsoleerd moeten worden, denk dan bijvoorbeeld aan krullend, pluizend haar.

Gladde huid

Een andere nieuwe functie zorgt ervoor dat de huid van een persoon gladder wordt gemaakt. Door een schuifbalk te gebruiken, kan de gebruiker zelf bepalen hoe drastisch het effect eruit ziet. De AI-functie bespaart niet alleen tijd, maar is ook meer secuur dan het gebruik van een vlekherstellende borstel. Op een gelijkaardige manier kan ook de ruis die optreedt bij foto’s in slechte lichtomstandigheden automatisch door de AI worden weggewerkt.

Bovendien maakt Photoshop Elements 2020 het ook mogelijk beelden automatisch in te kleuren, door tinten volledig toe te passen op zwart-wit foto’s of kleurenafbeeldingen aan te passen met meer aangename tonen. Deze functie zorgt er opnieuw voor dat de voorheen handmatige taak, die uren in beslag kan nemen, wordt gereduceerd tot slechts enkele minuten.

Video-tags

Tot slot zorgt AI ervoor dat wat er in een video zichtbaar is, wordt getagd. Als een video bijvoorbeeld een hond toont die rent terwijl de zon ondergaat, voegt Premiere Elements automatisch de tags ‘hond’ en ‘zonsondergang’ toe aan de metagegevens van de video. Dat maakt het efficiënter om de videobeelden op een later tijdstip terug te vinden.