15 inch Surface Laptop krijgt Intel-editie voor zakelijke gebruikers

Op zijn Surface-event pakte Microsoft uit met de op maat gemaakte AMD-processor voor de 15 inch Surface Laptop 15. Zakelijke gebruikers blijken nu ook een Intel-variant van het toestel te kunnen kiezen.

In New York kondigde Microsoft woensdag de 15 inch Surface Laptop 3 aan. Dat toestel is best interessant omwille van het binnenwerk. Microsoft klopte aan bij AMD voor de ontwikkeling van een op maat gemaakte processor met grafische capaciteiten. Die chip werd speciaal ontwikkeld voor gebruik in deze specifieke laptop en moet zo optimale prestaties en efficiëntie naar het toestel brengen. Dat klinkt superieur aan het gebruik van een standaardchip zoals doorgaans het geval is bij laptops, maar zakelijke gebruikers die toch niet opgezet zijn met AMD krijgen desalniettemin een alternatief aangeboden.

De 15 inch Surface Laptop 3 is beschikbaar met Intel Ice Lake-processors via Microsofts partnerkanaal. Vreemd genoeg zullen die resellers enkel de Intelversie van de laptop verkopen. Wie de AMD-variant wil, moet die buiten het kanaal om kopen. Microsoft sprak tijdens het event over de prestaties van de AMD-chip, maar welke management-opties ingebakken zitten, weten we niet. Vermoedelijk was dat geen prioriteit bij de ontwikkeling, wat verklaart waarom de zakelijke variant van de laptop wel Intel-hardware aan boord heeft.

Intel of AMD?

Wat het verschil in prestaties zal zijn tussen de Intelchip en AMD’s processor is onduidelijk. Vermoedelijk zullen vooral de grafische prestaties van de AMD-editie hoger liggen aangezien de chipbouwer en Microsoft daar extra aandacht aan besteed hebben. De custom-AMD-chip wordt niet gebakken op 7 nm maar op 12 nm. Intels Ice Lake-portfolio maakt (eindelijk) wel gebruik van het eigen 10 nm-proces, dat vergelijkbaar is met 7 nm van TSMC. Dat betekent dat Intels chip misschien niet custom is, maar inherent wel efficiënter draait dan het exemplaar van AMD. Op 22 oktober lanceert de Surface Laptop 3. Om het verschil echt te kennen, zullen we een AMD en een Intel-toestel tegenover elkaar moeten zetten.