Eizo lanceert oled 4K-monitor in beperkte oplage

Eizo introduceert een uniek uitziende 21,6 inch 4K-monitor met oledpaneel. De schermspecialist zal wereldwijd maar 500 exemplaren van het display aan de man brengen om onduidelijke redenen.

Foris Nova is de naam van Eizo’s nieuwste monitor. Het scherm krijgt een 4K-resolutie mee over een 21,6 inch-schermdiagonaal en heeft een oled-paneel aan boord. Oled-technologie is erg zeldzaam in monitorland, wat dit display redelijk uitzonderlijk maakt. Uniek is het echter niet: de Asus ProArt PQ22UC is even groot en maakt gebruik van hetzelfde oled-paneel. Dat paneel is afkomstig van de relatief onbekende fabrikant Joled, en dus niet van LG zoals je bij deze schermtechnologie met reden zou kunnen vermoeden.

De Foris Nova heeft een standaard oled-constrastverhouding van 1.000.000:1 en een refreshrate van 60 Hz en een responstijd van 0,04 ms van zwart naar wit. We vragen ons af hoe Eizo aan dat cijfer komt, want dat lijkt ons in de praktijk niet realistisch. Als dat waar is, is het wel een knappe verwezenlijking. De maximale helderheid bedraagt 330 cd/m². Verder kiest Eizo voor een traditionele 16:9 aspectratio. Tot slot is het display HDR10-compatibel.

Een scherm aansluiten doe je via één van de twee HDMI-poorten. Eizo kiest vreemd genoeg voor HDMI 1.4 en niet HDMI 2.0. Die standaard ondersteunt geen 4K-resolutie aan 60 Hz maar komt met een beperking van 30 Hz, tenzij je de resolutie naar omlaag draait. DisplayPort heeft die beperking niet, maar is afwezig op dit product.

Ergonomie en prijs

Het scherm heeft een originele vormfactor. Het rust niet op een traditionele voet, maar staat recht als een laptop in tentmodus. Onderaan heeft het frame van het scherm een extensie, zodat de onderkant van het display niet tegen je bureau rust. Echt veel verschil lijkt dat niet te maken, zodat we de indruk hebben dat de Foris Nova niet meteen met ergonomie in het achterhoofd werd ontwikkeld.

Eizo beslist om maar 500 exemplaren van het scherm op de markt te brengen wereldwijd. Vreemd, aangezien Asus voor zijn gelijkaardig scherm geen limiet hanteert. Voor het Asus-product tel je weliswaar ongeveer 5.000 euro neer, en dat is een stuk meer dan wat deze Eizo Foris Nova kost. Daar staat tegenover dat de Asus-monitor draagbaar is en USB C/DisplayPort aan boord heeft. Op de Japanse website van de fabrikant staat het display aangeprezen voor 350.000 yen of omgerekend net geen 3.000 euro. Dat is natuurlijk nog steeds een bom geld voor een relatief kleine monitor. Vanaf volgende maand moet de monitor beschikbaar komen.