AMD lanceert Ryzen Pro 3000-cpu’s voor zakelijke desktops

AMD lanceert zijn line-up van Ryzen Pro-processors. De chips zijn bedoeld voor gebruik in zakelijke desktops en hebben tot twaalf rekenkernen aan boord.

AMD introduceert de Ryzen Pro 3000-processorreeks. Die omvat zeven nieuwe chips met tussen de vier en de twaalf rekenkernen. De familie is opgesplitst in twee delen: de Pro desktop-processors en de Pro desktopprocessors met Radeon Vega Graphics. Dat laatste is een uitgebreide manier om ‘APU’ te zeggen.

Er verschijnen drie gewone cpu’s: de AMD Ryzen 9 Pro 3900, de AMD Ryzen 7 Pro 3700 en de AMD Ryzen 5 pro 3600. Alle drie hebben ze een TDP van 65 watt. De Ryzen 9 Pro 3900 is het meest high end-component dat AMD vandaag aankondigt met twaalf rekenkernen, goed voor 24 threads. De basiskloksnelheid verdraagt 3,1 GHz met een turbofrequentie tot 4,3 GHz. De kernen kunnen beroep doen op 70 MB gecombineerd L2 en L3-cachegeheugen.

APU’s

In de APU-reeks verschijnen de AMD Ryzen 5 Pro 3400G en 3400GE, en de Ryzen 3 Pro 3200 G en 3200GE. Het voornaamste verschil met de klassiekere chips is de aanwezigheid van Vega graphics compute units. De chip heeft met andere woorden een grafische component aan boord zodat een discrete gpu geen noodzaak is. De ‘G’-chips zijn telkens de krachtigste van de twee met een TDP van 65 watt, de GE’s zijn gebouwd voor zuinigheid met 35 watt. Ryzen 5 heeft telkens vier rekenkernen, acht threads en 11 compute units (cu) aan boord, Ryzen 3 moet het met vier kernen zonder multithreading en 8 cu’s doen.

Zen 2

AMD baseert de chips op de Zen 2-architectuur. Zen 2 is gebouwd voor 7 nm en wordt gebakken door TSMC. Het is dezelfde architectuur als die in de Ryzen 3000-chips voor consumententoestellen. De chips verschillen van die cpu’s door de aanwezigheid van Pro-beveiligingsfuncties en enterprise-managementmogelijkheden. Vergelijk dat met het vPro-aanbod van Intel, dat een gelijkaardig beveiligings- en managementspakket biedt maar minder breed beschikbaar is.

AMD lanceert de processors in Q4 van dit jaar met Lenovo en HP als lanceringspartners. De chips zullen verschijnen in onder andere de HP EliteDesk 705 G5 en de Lenovo ThinkCentre M75s-1.

Opvallend is dat AMD volop inzet op 7 nm Zen 2-cpu’s voor de desktops, maar z’n handen van het laptopgamma houdt. 7 nm brengt nochtans een theoretische efficiëntiewinst met zich mee die voor meer prestaties aan een lager stroomverbruik zorgt. Vermoedelijk ligt de capaciteit aan de basis. TSMC’s 7 nm-procedé zou momenteel al een aanlooptijd van zes maanden hebben, onder andere omwille van de productiecapaciteit die Apple’s nieuwe iPhone opvreet. AMD kan zich moeilijk permitteren om 7 nm laptopchips te lanceren om vervolgens Intel achterna te gaan met leveringsproblemen.