Adobe’s nieuwe illustratie-app Fresco voor iPad nu beschikbaar

Adobe heeft zijn nieuwe schilder- en illustratie-app Fresco beschikbaar gemaakt in de Apple App Store. De applicatie is gratis voor Creative Cloud-abonnees en gebruikt een freemium-model voor gebruikers zonder abonnement.

In de freemium-versie van Fresco worden een aantal features, zoals bepaalde borstels, uitgesloten en wordt de maximale bestandsgrootte beperkt tot de resolutie van een iPad-scherm. Voor 9,99 dollar per maand krijg je toegang tot de volledige applicatie zoals die nu is. Nieuwe features die later worden toegevoegd, zullen alleen beschikbaar zijn voor Creative Cloud-abonnees.

Adobe beschrijft in een blogpost wat je allemaal kan doen met de nieuwe applicatie. Zo zijn er de Live Brushes die met behulp van Sensei AI schilderen met olie- of waterverf op een levensechte manier digitaal imiteren. Afhankelijk van de druk die je zet op de Apple Pencil, reageert de verf anders.

Fresco laat ook toe om Photoshop-borstels te importeren. The Verge merkt op dat die functie recent ook door de belangrijkste concurrerent van Adobe Fresco, Procreate, werd aangekondigd. Toch zijn er ook belangrijke verschillen tussen beide apps. Adobe Fresco integreert bijvoorbeeld met Illustratior dankzij zijn vector-borstel, terwijl Procreate zich onderscheidt met een teksttool en animatiefeatures.