Red Hat introduceert CentOS Stream met continue updates

Red Hat brengt een rolling release van zijn serverbesturingssysteem CentOS uit onder de naam CentOS Stream. Bij een rolling release wordt het gehele besturingssysteem continu voorzien van updates. 

CentOS Stream is geen productiebesturingssysteem, maar mikt op ontwikkelaars en wordt meerdere keren per dag bijgewerkt. “Gebruikers die nauwer betrokken willen zijn bij het aansturen van de toekomst van enterprise-Linux, stappen best over  op CentOS Stream als de nieuwe tempo bepalende distributie”, zegt Chris Wright, CTO van Red Hat, tegen ZDNet.

Red Hat geeft overigens nog steeds de voorkeur aan de verkoop van grote broer Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Voor diegenen die daar geen gebruik van willen maken, introduceerde Red Hat eerder al CentOS, een RHEL-kloon die minder vaak wordt geüpdatet. Van CentOS komt er nu dus een rolling release met continue updates.

Volgende generatie RHEL

CentOS Stream zal een rol spelen bij het creëren van de volgende generatie van RHEL. “Ontwikkelaars hebben iets extra nodig om hun specifieke uitdagingen aan te gaan. Ze hebben vroegere toegang tot code nodig, verbeterde en transparantere samenwerking met de bredere partnergemeenschap en de mogelijkheid om de richting van nieuwe RHEL-versies te beïnvloeden. CentOS Stream is bedoeld om deze kansen aan te pakken”, zegt Wright.

CentOS Stream biedt volgens Red Hat dan ook een oplossing voor gebruikers die concurrenten willen bijhouden bij het bouwen van nieuwe cloud- en containergebaseerde applicaties.

Overigens verandert er volgens de CTO niets voor de huidige gebruikers van CentOS, het ‘old school CentOS’ gaat nergens heen. Stream is parallel beschikbaar met de bestaande CentOS-builds.

Gerelateerd: Red Hat OpenStack krijgt verbeterde prestaties en cloudsecurity