AMD lanceert derde generatie Threadripper in november

AMD start de week met goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat de 16-core Ryzen 9 3950X niet in september maar in november beschikbaar zal zijn. Het goede nieuws is dat AMD ineens verrast met de aankondiging dat de derde generatie Threadripper-chips eraan komen.

De reden achter de vertraging van de 16-core Ryzen-chip is dat de vraag groot is naar onderdelen. AMD wil genoeg voorraad in de winkel leggen en anticipeert een hoge vraag naar de chip.  Voor het eerst daalt een 16-corechip onder de kaap van 1.000 dollar. De AMD Ryzen 9 3950X kost 749 dollar.

Om het slechte nieuws wat goed te praten, toont de chipfabrikant een teaser dat de nieuwe Threadripper-chips eraan komen. Net als de 16-core Ryzen-chip lanceren de eerste Threadripper-modellen in november. AMD laat enkel weten dat de 24-corevarianten de eerste modellen zullen zijn. Er is verder geen duidelijkheid welke andere varianten er nog aan zullen komen in de nabije toekomst.

Epyc Rome

De huidige tweede generatie Threadripper-chips gaan van 12 tot 32 kernen. De snelste Ryzen 3000-processor heeft 16 kernen aan boord. De kans is daarom groot dat er Threadripper-modellen zullen volgen in de toekomst met minder kernen aan een scherpere prijs.

Threadripper-chips worden afgeleid van de Epyc-serverchips van AMD. Met de recente lancering van Epyc Rome heeft AMD het aantal kernen verhoogd naar 64 stuks. Er bestaat daarom een kans dat de derde generatie Threadripper-chips een 64-corevariant zal kennen. 32 kernen is alvast een certitude omdat de vorige generatie die kaap al rondde. De volledige line-up van Epyc Rome-chips voor single socketsystemen waarop Threadripper-chips zich baseren, kan je hier terugvinden.

Eerder dit jaar verdween de derde generatie Threadripper-reeks van de roadmap voor 2019. Toen werd verwacht dat AMD de maximale productiecapaciteit van chipbakker TSMC wilde gebruiken voor Epyc Rome. Blijkbaar heeft het toch nog plaats gevonden voor een eerste set Threadripper-chips.

Gerelateerd: AMD EPYC Rome verhoogt de druk op Intel met 7nm 64-core serverchips