Microsoft bijna klaar om vergaderchatbot Scheduler uit preview te halen

Microsoft lijkt bijna klaar om zijn AI-aangedreven chatbot Calendar.help algemeen beschikbaar te maken onder de nieuwe naam Scheduler. De bot maakt gebruik van Microsofts slimme assistent Cortana en helpt gebruikers vergaderingen inplannen.

Microsoft kondige de door AI aangedreven bot al in 2016 aan. De chatbot zou het plannen van vergaderingen eenvoudiger en meer naadloos moeten maken. Alle signalen wijzen er nu op dat Microsoft op het punt staat om deze chatbot beschikbaar te maken voor het grote publiek, aldus ZDNet.

Het lijkt redelijk aannemelijk dat de Scheduler-bot ieder moment wordt vrijgegeven. Zo verwijst de url scheduler.microsoft.com inmiddels naar calendar.help en staan er een aantal sessies voor AI-aangedreven planning op het menu voor Microsoft Ignite. De op IT-professionals gerichte conferentie van Microsoft vindt plaats in de eerste week van november.

“We hebben gewerkt aan het maken van een digitale assistent, die je kan helpen vergaderingen te plannen. Leer hoe je het maken van je vergaderingen kan delegeren aan Scheduler. Scheduler gebruikt natuurlijke taalverwerking om jouw behoeften te begrijpen en onderhandelt een geschikt tijdstip met je genodigden, zoekt een kamer en voegt een online vergadering toe”, aldus de uitleg in een van de sessies. Hieruit kan worden opgedaan dat met ‘digitale assistent’ gedoeld wordt op de Scheduler-bot.

Baanbrekend

Ook een eerder door Microsoft geplaatste vacature maakt melding van de komende plannerassistent. “Ons team bouwt een conversatieplanningsassistent voor drukke professionals, die de waarde van een persoonlijke assistent voor iedereen democratiseert om aan hun behoeften op het gebied van tijdbeheer te voldoen. Scheduler is baanbrekend bezig met digitale assistenten. Ook heeft het begrip van de natuurlijke taal, intelligent tijdbeheer, coördinatie van middelen en machine learning.”

De vacature vermeldt verder dat Scheduler onder meer gebruik maakt van ‘intelligence substrate services’. Ook LUIS en het Bot Framework maken daar al gebruik van.

Microsoft Research werkt sinds minstens februari 2015 aan Calendar.help. De softwarereus heeft Calendar.help ontwikkeld door stukken van Microsoft Research, Outlook, Cortana en Genee te combineren. Dat laatste is een bedrijf dat Microsoft in 2016 heeft overgenomen. Microsoft liet eerder weten dat Calendar.help/Scheduler werkt met Office 365, Outlook.com en/of Google-agenda.