Android 9, AI en 4K voor Raspberry Pi 4-uitdager

De Khadas VIM3L is een alternatief voor de Raspberry Pi 4 met heel wat boeiende capaciteiten aan boord voor een ontwikkelingsbordje.

Kadas introduceert met de VIM3L een ontwikkelingsbord met een heleboel handige functies aan boord. De VIM3L is in eerste instantie een alternatief voor de Raspberry Pi 4. Zowel wat functionaliteit als formaat betreft, zitten de dingen in dezelfde niche. Ze draaien bovendien allebei een (eigen) versie van Linux. De VIM3L onderscheidt zich een eerste keer door ondersteuning voor Android 9. Hoe goed die ondersteuning is, moeten we natuurlijk nog afwachten.

Verder springt de VIM3L in het oog door de aanwezigheid van een neurale processor voor machine learning-inferentie. Het ding moet zo uitermate geschikt zijn om vooraf getrainde algoritmes efficiënt uit te voeren. De npu ondersteunt onder andere Caffe en Tensorflow.

Hardware

Klassieke processor van dienst is de Amlogic S905D3. Die 12 nm-cpu wordt bijgestaan door 2 GB aan LPDDR4-RAM. Wat aansluitingen betreft krijg je USB 3, USB 2 en één type C-poort met power delivery en USB 2-ondersteuning mee. Wifi zit ingebakken en ook een gigabit-ethernetpoort en HDMI tekenen present. Een M.2-sleuf maakt de aansluiting van een NVMe-SSD mogelijk. Tot slot verdient Bluetooth 5.0 vermelding.

De makers claimen dat hun bordje in staat is x.265 4K-video tot 75 fps vlot te spelen, wat het bordje in combinatie met het meegeleverde Android-OS interessant maakt voor hobby-toepassingen. De VIM3L krijgt een adviesprijs van 59 dollar mee, wat meer is dan de Raspberry Pi 4. In dat opzicht blijft de Pi dus de betere deal, al zijn de npu en Android twee argumenten in het voordeel van dit stukje hardware.

Gerelateerd: Nieuwe Raspberry Pi 4 biedt RAM-keuze en ondersteunt twee 4K-displays