Microsoft repareert cpu-bug met Windows 10-update

De afgelopen weken klagen Windows 10-gebruikers over een cpu-bug in het SearchUI-proces. Microsoft rolt nu eindelijk een oplossing uit voor het probleem.

Update 13/09: ook deze update blijkt niet vrij te zijn van problemen.

Met KB4515384 voorziet Microsoft eindelijk een update voor de cpu-bug in Windows 10. Die stak de kop op bij een vorige update. Verschillende gebruikers rapporteerden dat het SearchUI-proces via een cpu-lek tot 40 procent van de processorcapaciteit blokkeerde zonder iets te doen. De update met bug werd gelanceerd hoewel Insiders Microsoft ervoor gewaarschuwd hadden. Die waarschuwingen werden door Microsoft niet gezien.

Microsoft communiceerde aanvankelijk niet al te veel over het probleem en gaf evenmin een workaround mee. De verantwoordelijke update uitstellen, leek de enige optie. Met Patch Tuesday zien we nu eindelijk een oplossing verschijnen. Wie last had van het probleem, kan in theorie opnieuw veilig updates uitvoeren.

Argwaan voor updates

Hoewel het probleem slechts een kleine hoeveelheid gebruikers trof, is de impact vooral symbolisch. Na de update waarmee gebruikers OneDrive-bestanden permanent kwijtspeelden, beloofde Microsoft om nauwkeuriger om te gaan met zowel updates als de rapportage van problemen door Insiders. De SearchUI-saga toont dat de Windowsbouwer zijn proces nog niet helemaal op orde heeft. Het is vandaag belangrijker dan ooit om updates snel te installeren, zeker als ze oplossingen voor beveiligingslekken bevatten. Dat mensen en bedrijven desalniettemin terughoudend zijn, is logisch gezien de problemen die toch te vaak voorkomen.

Waar de vorige update met de bug perfect te negeren viel omdat die enkel functionele verbeteringen (en verslechteringen) bevatte, is KB4515384 een beveiligingsupdate. Microsoft dicht er onder andere nieuwe lekken in verband met het Remote Desktop Protocol, al zijn deze bugs aanzienlijk minder kritiek dan Bluekeep. In totaal bevat de update oplossingen voor 80 kleine en minder kleine beveiligingsproblemen, waaronder twee zerodays. Snel installeren is zoals steeds de boodschap.

Gerelateerd: Office 365 krijgt meer tools tegen e-mailaanvallen