Nieuwste Windows 10-patch kleurt je scherm oranje

In navolging van een recente Windows 10-patch verschijnen er klachten van gebruikers waarvan hun scherm oranje kleurt. Sommigen merken het enkel bij het nemen van screenshots, anderen over de hele Windows 10-omgeving. Een specifieke Lenovo-app zou de boosdoener kunnen zijn.

Windows 10-matches kunnen al eens voor problemen zorgen, maar zelden zijn ze zo zichtbaar als deze. MSPoweruser rapporteert dat sinds Windows 10 Mei 2019 Update (1903) Cumulatieve Update KB4512941 gebruikers klagen dat ze een oranje beeld zien.

Bepaalde gebruikers krijgen een oranje beeld wanneer ze een screenshot nemen. Andere krijgen het altijd te zien en bij sommige wordt het kleurverschil progressief erger. De oranje-tint krijgt dan steeds meer een rode kleur. Opvallend: enkel de muiscursor blijft mooi wit en ondervindt geen hinder van de bug.

Lenovo Vantage-app

Volgens Windows Latest schuilt het probleem in de Lenovo Vantage app die op heel wat systeem staat geïnstalleerd. In combinatie met de Windows 10 Mei 2019 Update kwamen de kleurproblemen al eerder naar boven. Lenovo forumleden raden aan om de app de verwijderen om het probleem op te lossen.

Anderen zeggen dat een update van de grafische drivers soelaas kan brengen. Het loont ook de moeite om de Nachtlamp-functie van Windows 10 in- en uit te schakelen. Je vindt die terug onder Instellingen, Systeem en daarna Beeldscherm. Hier kan je de functie in- en uitschakelen en meer instellingen kiezen zoals de sterkte (licht oranje tot rood).

Een woordvoerder van Microsoft zegt dat het bedrijf op de hoogte is van de bug en het actief onderzoekt. Lenovo heeft voorlopig nog niet gereageerd.

Gerelateerd: Windows 10 mei 2019 update: de belangrijkste redenen om te updaten