Apple geeft high-end iPhone 11 een Pro-label en derde camera

Apple kondigt zijn nieuwe generatie iPhones aan. Naast het instapmodel iPhone 11, lanceert Apple twee high-end modellen als opvolgers voor de iPhone XS en XS Max. Die krijgen voortaan een Pro-label opgeplakt.

Apple kiest daarmee voor een nieuwe naamgeving in vergelijking met voorgaande jaren, maar uiterlijk zijn de nieuwe smartphones vrij gelijkaardig aan hun voorgangers, De schermformaten zijn ongewijzigd gebleven, met 5,8 en 6,5 inch. Toch  is wel degelijk één belangrijke verschil met vorig jaar: een derde camera achteraan.

Ook de afwerking is net iets anders. Apple koos voor een matte afwerking aan de achterkant en introduceert enkele nieuwe kleuren. De iPhone 11 Pro is beschikbaar in grijs, zilver, goud en groen. Langs de voorkant krijgt het oledscherm dan weer een upgrade. Dat heeft nu een nog hogere helderheid van 1.200 nits, is meer contrast en het zou 15 procent energiezuiniger moeten zijn. Apple spreekt over een Super Retina XDR-scherm.

A13 Bionic

Onder de motorkap zit dezelfde A13 Bionic-chip als bij instapper iPhone 11. Volgens Apple is het de snelste smartphonechip op vlak van cpu- en gpu-prestaties van het moment, met een energiezuinig design.

Bovendien omarmt de A13 Bionic de kracht van machine learning (ML). Er zitten ML-acceleratoren op de chip die zes keer sneller matrixen vermenigvuldigen. Volgens Sri Santhaman, VP of silicon engineering bij Apple, is de iPhone 11 Pro het beste ML-platform vergeleken met alle huidige smartphones op de markt.

De A12 Bionic vorig jaar was de eerste 7 nm-chip van Apple. De A13 Bionic bouwt daarop verder met vier hoge efficiëntiekernen om de batterij te sparen. Die worden bijgestaan door twee prestatiekernen. De GPU heeft vier kernen en de Neural Engine acht. Elk component zou volgens Apple 20 procent sneller moeten zijn en tot 40 procent zuiniger opereren.

Meer batterij

De optimalisaties aan het scherm en de nieuwe chipset zouden zich vertalen in vier uur langere batterijduur voor de iPhone 11 Pro en zelfs vijf uur extra voor de iPhone 11 Pro Max. Is het tijd om te laden, dan voorziet Apple voortaan een sneller 18W-lader in de doos.

Hoe groot de batterijen in deze nieuwe generatie smartphones precies zijn, deelt Apple traditioneel niet mee op het podium. Dat geldt ook voor enkele andere technische specificaties, zoals het beschikbare RAM-geheugen.

 

 

Derde camera

Waar Apple wel graag dieper op in gaat, zijn de cameraprestaties. Zoals hierboven reeds aangehaald, breidt het camerasysteem achteraan uit met een derde exemplaar. Dat is een 12 MP-camera met een ultrabreedhoeklens met een beeldhoek van 120°. Hij vergezelt de klassieke 12 MP-camera’s met breedhoek- en telefotolens. Samen zitten ze verpakt in een nogal opzichtige vierkanten module – vergelijkbaar met die op de Huawei Mate 20 Pro – op de achterzijde linksbovenaan.

De telefotolens krijgt overigens nog een upgrade met een groter f/2.0-diafragma. Daardoor moet de sensor volgens Apple 40 procent meer licht kunnen vangen dan op de iPhone XS. Net als bij de iPhone 11 werd de camera vooraan ook opgekrikt naar 12 megapixel en ondersteunt hij voortaan 4K- en slowmotion-video’s.

Apple pakt evenwel ook de camerasoftware aan. Het introduceert een speciale nachtmodus, zoals we de laatste twee jaar ook al op verschillende Android-smartphones zagen verschijnen. De functie activeert automatisch wanneer je in het donker een foto neemt.

Daarnaast sleutelt het nog aan een experimentele functie met de naam ‘Deep Fusion’. Die zal nog niet meteen op de nieuwe iPhones beschikbaar zijn, maar moet volgen met een latere software-update. Deep Fusion schiet negen foto’s snel na elkaar, waarvan één long-exposure, en combineert die achteraf in een finaal beeld dat meer detail en minder ruis bevat.

Face ID

Ook Face ID kreeg tot slot nog een upgrade. De gezichtsherkenning werkt voortaan ook onder scherpere hoeken, zodat het toestel in principe nog sneller moet kunnen ontgrendelen.

De iPhone 11 Pro krijgt een startprijs vanaf 1.159 euro, voor de iPhone 11 Pro Max tel je minstens 1.259 euro neer. Beide smartphones beginnen met een opslagcapaciteit van 64 GB en zijn eveneens beschikbaar met 256 of 512 GB.

Pre-orders starten nu vrijdag 13 september. De eerste toestellen worden een week later vanaf 20 september uitgeleverd.

 

Gerelateerd: Apple kondigt instapversie iPhone 11 aan met dubbele camera