Apple kondigt instapversie iPhone 11 aan met dubbele camera

Apple heeft op zijn persconferentie drie nieuwe iPhones aangekondigd. De instapversie, iPhone 11, krijgt een flinke upgrade vergeleken met de iPhone XR. Naast de dubbele camera achteraan zit de nieuwste A13 Bionic-chip in het toestel.

De iPhone XR krijgt een grondige upgrade van Apple met de iPhone 11. Het maakt nog steeds gebruik van een liquid retina-scherm, wat erop neerkomt dat het een LCD-scherm is. De schermranden zijn iets dikker dan de twee andere topmodellen. Het 6,1 inchscherm krijgt volgens Apple het sterkste glas dat ze ooit hebben gebruikt.

Het liquid retina-scherm krijgt True Tone-technologie, haptische feedback en de luidsprekers vooraan zijn Dolby Atmos-gecertifieerd.

Fotokwaliteit

Apple stopt in de iPhone 11 een A13 Bionic-chip. Het is volgens twee vage grafieken de snelste chip op vlak van cpu- en gpu-prestaties, maar veel zegt zoiets niet. Meer informatie over de nieuwste chip kan je terugvinden in ons iPhone 11 Pro-stuk.

 

 

De belangrijkste focus van de presentatie was duidelijk de dubbele camera achteraan: 12mp 26mm f/1.8 en breedhoeklens 12mp 13mm f/2.4. Enkel de standaardlens krijgt optische beeldstabilisatie. De breedhoeklens staat gelijk aan een 2x optical zoom out volgens Apple. Resultaat is dat je veel meer in beeld kan krijgen vanop dezelfde positie.

Toffe nieuwe functie in de camera-app is dat je voortaan in plaats van zware balken rondom de 4:3-foto het extra beeld van de breedhoekcamera ziet rondom. Zo kan je kiezen om te wisselen naar die camera, of toch de standaardversie kiest. Pas wanneer je overschakelt naar de breedhoeklens, krijg je zwart balken links en rechts van je foto, zoals altijd al het geval was.

 

 

Dankzij de extra diepte-informatie van de tweede camera kan je voortaan portretmodus selecteren op alle voorwerpen en dieren naar wens. Voordien was die functie enkel beperkt voor menselijke portretten. Een nieuwe Night Mode zorgt ervoor dat foto’s in het donker nog beter worden dankzij adaptive bracketing. Tot slot is er ook een functie getiteld High-Key Mono, waarbij je handig een zwart-wit-foto met witte achtergrond kan maken van zowat elke kleurenfoto.

Veel video

Video is ook een belangrijk onderdeel van de iPhone 11. Voortaan kan je 4K aan 60 fps opnemen, slow-motion, time-lapse en een nieuwe extended dynamic range voor video. De cinematic video stabilization moet ervoor zorgen dat opgenomen beeld minder schud wanneer je met de hand filmt.

 

 

Een toffe nieuwe functie is dat je voortaan direct tijdens het nemen van foto’s een video kan maken. Je moet enkel de shutter-knop ingedrukt houden om direct de camera te starten.

Vooraan is er ruimte voor een 12 megapixel TrueDepth-camera die 4K aan 60 fps kan brengen. Slow-motion is ook een optie op de iPhone 11. Of zoals Apple ze noemt: Slofies.

De batterij gaat er ook op vooruit vergeleken met de iPhone XR. Apple zegt dat je een uur langer moet kunnen werken op de iPhone 11. De prijs start vanaf 809 euro (64 GB) en is in zes kleuren beschikbaar: zwart, groen, geel, grijs, wit en rood. De 128 GB-versie kost 859 euro terwijl de 256 GB-versie voor 979 euro over de toonbank gaat.

De iPhone XR blijft beschikbaar en krijgt een prijsdaling naar 709 euro voor 64 GB of 759 euro voor 128 GB. Wie nog meer wil besparen, kan voor de iPhone 8 kiezen aan 539 euro (64 GB) of 589 euro (128 GB). De grotere Plus-versie kost 120 euro meer.

De iPhone 11 is vanaf 20 september beschikbaar en kan vanaf vrijdag vooraf worden besteld.

 

Gerelateerd: Apple geeft high-end iPhone 11 een Pro-label en derde camera