2min

Tags in dit artikel

, , ,

Na waarschuwingen van Apple heeft een Amerikaan toch Apple aangeklaagd nadat zijn geünlockte iPhone het niet meer deed. Dit komt waarschijnlijk door de nieuwste firmware die Apple voor de iPhone heeft uitgebracht.

De Amerikaan, Timothy P. Smith, klaagt Apple aan omdat hij vindt dat de Californische anti-monopoliewetten overtreden worden. Om sterker in zijn schoenen te staan wil hij de rechtszaak een classaction-status geven. Dit geeft de mogelijkheid voor andere iPhone-gebruikers zich bij hem aan te sluiten om hem te steunen. Zo hoeven zij zelf geen rechtszaak te starten.

Smith vindt dat Apple door het locken van de iPhone, de consument dwingt om gebruik te maken van AT&T. Hij vindt dat AT&T teveel vraagt voor haar dienst en dat hij geen andere keus heeft dan de iPhone te unlocken. Dit geeft Apple en AT&T een monopoliepositie.
Tevens heeft Apple gebruik gemaakt van een maas in de wet die het verplicht gesubsidieerde telefoons 90 dagen na de aankoop gratis te unlocken. Het is namelijk zo dat AT&T de iPhone niet subsidieert waardoor deze wet voor Apple niet van toepassing is.

Volgens Smith is het volgens de wet verboden om telefoons zo te locken dat het voor gebruikers niet mogelijk is zelf eigen software te installeren. Ook is het volgens hem onwettig dat Apple al binnen twee maanden de prijs van de iPhone drastisch heeft laten dalen.

De eis van Smith is dan ook dat Apple geen iPhones meer mag leveren die gelockt zijn waardoor bovenstaande mogelijkheden niet meer mogelijk zijn. Tevens eist hij een schadevergoeding, hoe hoog deze vergoeding moet zijn is nog niet duidelijk. Als laatste eist hij dat Apple garantie blijft geven op geünlockte iPhones die door Apple verboden software bevatten.