Chromebooks onbedoeld end-of-life verklaard door softwarebug

Elke Chrome OS-apparaat heeft een vervaldatum, waarna het toestel niet langer wordt ondersteund. Voor sommige gebruikers kwam die dag plots vroeger dan verwacht, nadat hun Chromebook of Chromebox end-of-life werd verklaard door een softwarebug.

Google hanteerde origineel een ondersteuningstermijn van 5 jaar, maar heeft die recent verlengd tot 6,5 jaar. Wanneer je Chromebook of Chromebox zijn vervaldatum bereikt, krijg je een waarschuwing dat het tijd is om een nieuw toestel te kopen.

Nog wat later stopt het apparaat met het uitvoeren van updates. Dat laat het systeem niet alleen onbeveiligd, maar leidt er uiteindelijk toe dat ook diensten zoals Gmail niet langer correct functioneren.

Nieuwe waarschuwing

Het Chrome OS-team sleutelt aan een nieuw waarschuwingssysteem, waarbij gebruikers al een half jaar op voorhand verwittigd worden over het nakende einde van de ondersteuningstermijn. Tijdens dat sleutelwerk lijkt er evenwel iets fout te zijn gegaan.

Verschillende gebruikers van de Canary- en Dev-builds van Chrome OS kregen plots op nieuwe toestellen de melding “dit is de laatste automatische software- en beveiligingsupdate voor deze Chromebook. Upgrade naar een nieuwer model om toekomstige updates te ontvangen.”

Gepatcht

De bug in de code bleef gelukkig beperkt tot de Canary- en Dev-builds. De stabiele release, noch de bètaversie werden door de bug getroffen, waardoor slechts een gering aantal gebruikers in aanraking kwam met het probleem.

Bovendien werd de softwarebug ondertussen al gepatcht, zo meldt 9to5Google. Canary-gebruikers ontvangen dagelijks nieuwe updates en hebben de patch normaal reeds ontvangen. Dev-gebruikers worden eenmaal per week geüpdatet en moeten mogelijk nog enkele dagen wachten.

Wie op de stabiele of bètaversie van Chrome OS zit en de melding te zien krijgt, mag ervan uitgaan dat die legitiem is. Je toestel zal in dat geval in de toekomst niet langer updates ontvangen.

Gerelateerd: Chromebooks in bedrijven en scholen krijgen toegang tot Linux-apps