Intel werkt aan passief gekoelde rugged NUC minipc

Intel heeft de nieuwe NUC nog niet officieel aangekondigd, maar het heeft alle productspecificaties al online staan. Chinees forum KoolShare heeft al een uitgebreide test achter de rug met de Nuc  en onthult alle details.

Er is al langer sprake dat Intel aan een passief gekoelde NUC werkte, maar sinds kort staan de officiële specificaties online. Tegelijk heeft een forumbezoeker van het Chinese KoolShare een uitgebreide ontmanteling online gezet van de nieuwe NUC.

De minipc gaat door het leven als NUC 8 Rugged (NUC8CCHKR) en draagt codenaam Chaco Canyon. De compacte behuizing meet 154 x 108 x 32mm en weegt 547 gram. Achteraan de plastic behuizing zien we 100 x 100 VESA en twee haakjes om de minipc  (onder)aan een bureau of achter een monitor te verwerken.

Celeron N3350

Binnenin zit een Intel Celeron N3350 (Apollo Lake), een dualcore (zonder hyperthreading) 14 nm-chip met een basiskloksnelheid van 1,1 GHz en een tijdelijke boost naar 2,4 GHz. Met een TDP (Thermal Design Power) van 6 watt kan de processor presteren met passieve koeling.

 

Bron: KoolShare.cn

De chip wordt bijgestaan door 4 GB LPDDR3 geheugen en 64 GB eMMC-opslag. Beide zijn vast gesoldeerd op het moederbord. Er zit gelukkig wel een M.2 2280 Key-M-slot zodat je de opslag van de NUC kan uitbreiden met een M.2 PCIe x4 NVMe of SATA SSD.

Verder heeft de NUC 8 Rugged een ethernetaansluiting, Wifi 5 (802.11ac) en Bluetooth 4.2, 2x USB 3.0 en 2x USB 2.0. Binnenin is er een RS232 seriële header voor industriële toepassingen. Achteraan zijn er twee HDMI-poorten, waarvan een HDMI 1.4 en een HDMI 2.0.

Temperatuur en verbruik

Op het KoolShare-forum zien we dat de NUC 8 Rugged tot 45 °C warm wordt onder belasting aan de bovenkant (waar de heatsink zit). Onderaan meet de tester 40 °C. Het basisverbruik onder Windows 10 bedraagt gemiddeld 4,4 watt. Wanneer een HEVC-gecodeerde 4K-film wordt afgespeeld, stijgt dat verbruik naar 9,2 watt. Het gaat wel om een engineering sample van de Nuc 8 Rugged. Neem de resultaten voorlopig wel met een (kleine) korrel zout.

Intel heeft de NUC 8 Rugged nog niet officieel aangekondigd, maar we vermoeden dat het niet heel lang meer zal duren. Het heeft al de specificaties online gezet alsook alle drivers. In de US zien we prijzen verschijnen van 250 tot 280 dollar (zonder Windows 10). Wanneer de NUC 8 Rugged beschikbaar is en tegen welke Europese prijs is voorlopig nog onbekend.

Gerelateerd: Intel werkt aan workstation NUC met Xeon E-chip en GPU-slot