Microsoft noemt houding VS tegen Huawei oneerlijk

Brad Smith, Chief Legal Officer van Microsoft, noemt de houding van de Verenigde Staten tegenover de Chinese telecomreus Huawei oneerlijk  en ‘on-Amerikaans’. 

Smith reageert daarmee op de beslissing van de VS afgelopen mei om Huawei op een zwarte handelslijst te zetten. Daardoor worden Amerikaanse bedrijven verboden om hun technologie aan het Chinese telecombedrijf te verkopen voor de ontwikkeling van nieuwe producten, tenzij ze daarvoor expliciete goedkeuring krijgen van de overheid.

Dergelijke beslissingen zouden niet mogen worden genomen zonder een “degelijke basis in feiten, logica en de wet”, reageert Smith in een interview met Bloomberg Businessweek. Ook Microsoft mag niet langer zijn software aan Huawei leveren en heeft de Amerikaanse overheid gevraagd om zichzelf te verantwoorden.

“Vaak krijgen we als antwoord: ‘Als je wist wat wij weten, zou je het met ons eens zijn'”, vertelt Smith. “Ons antwoord is dan: ‘Laat ons zien wat je weet, zodat we zelf kunnen beslissen.’ Dat is de manier waarop dit land werkt.”

Handelsoorlog

Het officiële standpunt van president Trump is dat Huawei een risico vormt voor de nationale veiligheid. Zijn administratie verdenkt het telecombedrijf ervan dat zijn apparatuur door de Chinese overheid kan worden gebruikt om te spioneren.

Tegelijk heeft Trump al enkele keren laten doorschemeren dat Huawei weer van de zwarte lijst kan worden gehaald als onderdeel van een handelsakkoord met China. De VS en China zijn al enkele maanden in een bitsige handelsoorlog verwikkeld en het is duidelijk dat Huawei, als internationaal Chinees succes, zich daarbij in het oog van de storm bevindt.

Het handelsembargo voor Amerikaanse bedrijven betekent dat er momenteel veel vraagtekens zijn rond toekomstige producten van Huawei. Het bedrijf steunt immers op heel wat Amerikaanse technologie, zoals software en chips, voor zijn smartphones en netwerkapparatuur. Zo zal Huawei de Mate 30 Pro, die volgende week wordt onthuld, naar verluidt niet met Google-apps kunnen lanceren.

Scalpel

Huawei is ook voor Microsoft een belangrijke klant. De laptops van het bedrijf draaien op het Windows-besturingssysteem. Bovendien overweegt het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken ook in het algemeen strengere restricties voor de export van opkomende technologieën zoals AI en kwantumcomputing, waar Microsoft zwaar op inzet.

“Je kan geen wereldwijde technologieleider zijn als je je technologie niet naar de wereld kan brengen”, zegt Smith tegen Bloomberg Businessweek. Microsoft pleit daarom om de export alleen te verbieden voor specifieke klanten of specifieke scenario’s die een gevaar voor de nationale veiligheid vormen, zoals verkoop aan universiteiten die banden hebben met het Chinse leger.

Smith vergelijkt het met een operatie met een scalpel in plaats van een hakmes. Bovendien roept hij op tot samenwerking tussen overheden om technologieën zoals de ontwikkeling van AI in goede banen te leiden. “De enige manier waarop je een technologie kan beheren die globaal is, is door overheden te laten samenwerken met elkaar”, besluit de hoofdjurist van Microsoft.

Gerelateerd: Huawei Mate 30 Pro mag geen officiële Google-apps gebruiken