Dell overtreft zichzelf en behaalt een recordomzet voor pc-activiteiten

Dell heeft de winstverwachting voor het tweede kwartaal overtroffen dankzij een recordomzet door de verkoop van pc’s. De computerreus rapporteerde een omzet van 23,4 miljard dollar, een stijging van 2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Ook rapporteerde Dell een winst van 2,15 dollar per aandeel, terwijl analisten van Wall Street eerder nog een winst van 1,47 dollar per aandeel bij een omzet van 23,27 miljard dollar voorspelden. De overtroffen winstverwachting zorgde ervoor dat Dell aandelen in de handel na sluitingstijd stegen met 9 procent, aldus Silicon Angle.

Windows 10

Patrick Moorhead, een analist van Moor Insights & Strategy, beweert dat het succes van Dell te wijten is aan het concurrentievermogen van het portfolio. Bovendien zou er sprake zijn van meer bedrijven die overstappen op Windows 10. “Ik verwacht dat de transitie van Windows 10 de komende twee of drie kwartalen een positief markteffect zal hebben,” aldus Moorhead.

Dell liet het afgelopen kwartaal uitstekende prestaties zien op het gebied van zijn pc-activiteiten. Die behaalden een recordomzet van 11,7 miljard dollar, 6 procent meer dan in hetzelfde kwartaal in 2018. De winst kwam uit op 9,1 miljard dollar, een stijging van 12 procent. Hoewel de zakelijke pc-tak floreert, laten de consumenteninkomsten juist een forse daling zien van 12 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat is overigens niet iets waar Dell wakker van zal liggen, gezien de pc-activiteiten voornamelijk zijn gericht op de bedrijfswereld.

Infrastructuur-unit

De op één na belangrijkste unit van Dell, de infrastructuur-unit, ervoer juist een slecht tweede kwartaal. De afdeling behaalde een omzet van 8,6 miljard dollar, een daling van 7 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Hoewel de omzet uit opslagproducten en -diensten stabiel bleef, daalde de omzet van servers en netwerken met 12 procent. Toch kan de infrastructuur-unit nog steeds als gezond bestempeld worden. “We bevinden ons in de vroege stadia van een door technologie geleide investeringscyclus. IT-uitgaven blijven gezond en onze zakelijke factoren blijven sterk”, zegt Jeff Clark, vice-voorzitter van Dell.

VMware

VMware, dochter van Dell, blijft een melkkoe voor het bedrijf. Het bedrijf behaalde het afgelopen kwartaal een bedrijfsresultaat van 762 miljoen dollar met 2,5 miljard dollar aan winst. Verder bleef de gemiddelde verkoopprijs van servers stabiel, ondanks de steeds meer verkochte geavanceerde systemen. Zo steeg de verkoop van VXRail hyperconverged infrastructuurapparaat  met 77 procent, mede dankzij een diepere integratie met VMware Cloud Foundation. 

Dell laat weten goed op schema te liggen om dit fiscale jaar 48,8 miljard dollar brutoschuld af te lossen. De schuld is het gevolg van de aankoop van EMC voor 67 miljard dollar in 2016, waarvan Dell inmiddels 36,4 miljard dollar heeft ingelost.

Lees ook: Michael Dell hekelt handelsoorlog tussen VS en China