Microsoft onthult donkere modus voor mobiele Office-apps en op het web

Microsoft heeft een donkere modus aangekondigd voor zijn mobiele Office-apps, te beginnen met Outlook, en webversie Office.com.

Jon Friedman, verantwoordelijk voor het design van Office, deelt het nieuws mee in een blogpost, waarin hij uitgebreid het creatieve proces en de motivatie voor een donkere modus uit de doeken doet.

“Of je nu oogvermoeidheid wil verminderen, de levensduur van de batterij wil verbeteren of het alleen een esthetische aantrekkingkracht heeft; de donkere modus is een voorbeeld van ons vermogen om eenvoudige en krachtige Microsoft 365-ervaringen te creëren die je keuze en flexibiliteit bieden”, vat Friedman samen.

De donkere modus is een trend waar we vandaag de dag niet meer onderuit kunnen. Microsoft, Apple en Google hebben alledrie hun besturingssystemen van een donkere versie voorzien (of op z’n minst aangekondigd) en de feature duikt ook in heel wat andere software en webdiensten op.

 

Microsoft 365 dark mode web
Beeld: Microsoft

Microsoft introduceerde reeds in Office 2010 een donker thema voor de desktopversies van zijn Office-apps en breidde dat recent uit naar meer ervaringen, zoals Teams. Nu wordt de donkere modus naar de bredere Microsoft 365-suite uitgerold, te beginnen met Outlook voor Android en iOS, en Office.com.

“De aankomende lancering van iOS 13 zal de uitrol op mobiel vervolgens uitbreiden naar Word, Excel, OneNote, PowerPoint, SharePoint, OneDrive, Planner en To-Do”, aldus Friedman. In een later stadium volgen nog andere producten, zoals Planner en OneDrive op het web.

De applicaties zullen telkens de systeembrede instellingen volgen van het respectieve besturingssysteem om de donkere modus al dan niet in te schakelen.