Microsoft wil eigen exFAT-bestandssysteem in Linux-kernel introduceren

Microsoft ondersteunt de toevoeging van zijn exFAT-bestandssysteem aan de Linux-kernel en heeft daarvoor de technische specificaties vrijgegeven.

ExFAT staat voor Extende File Allocation Table en werd door Microsoft ontwikkeld in 2006. Het bestandssysteem is geoptimaliseerd voor flashopslag, zoals usb-sticks en SD-kaarten. Zo werd exFAT onder meer door de SD Card Association geadopteerd als standaard bestandssysteem voor SD-kaartjes groter dan 32 GB.

Tegelijk is exFAT een gepatenteerd systeem. Het wordt vandaag al standaard ondersteund in Windows en macOS, maar op Linux moet een aanvullende kernelmodule worden geïnstalleerd om exFAT-geformatteerde opslagmedia te kunnen lezen.

Standaard ondersteuning

Daar wil Microsoft verandering in brengen door de technische specificaties van exFAT beschikbaar te stellen voor integratie in de Linux-kernel. Ondersteuning voor het bestandssysteem kan dan standaard in het OS worden ingebouwd.

“Het is belangrijk voor ons dat de Linux-gemeenschap met vertrouwen gebruik kan maken van exFAT in de Linux-kernel. Daartoe zullen we de technische specificaties van Microsoft voor exFAT openbaar maken om de ontwikkeling van conforme, interoperabele implementaties te vergemakkelijken”, klink het in een verklaring tegenover TechCrunch.

Naast de integratie in de Linux-kernel hoopt Microsoft aanvullend dat de exFAT-specificatie deel zal worden van de Linux-definitie van Open Invention Network (OIN). Eenmaal geaccepteerd zou de code “genieten van de defensieve patentverplichtingen van 3040+ leden en licentiehouders van OIN”.

Gerelateerd: Microsoft toegelaten tot besloten Linux-beveiligingslijst