Windows 10-patch voor betere bluetooth-audio heeft averechts effect

Verschillende Windows 10-gebruikers ondervinden een bug waardoor bluetooth-luidsprekers niet meer werken, na het installeren van de laatste cumulatieve update voor Windows 10 versie 1903 (mei 2019). 

Het is meer bepaalde de patch KB4505903 die roet in het eten gooit. Naast het oplossen van enkele andere problemen, was deze update ironisch genoeg ook bedoeld om een audio-bug te verhelpen en de kwaliteit van bluetooth-audio in bepaalde gevallen te verbeteren.

In plaats daarvan zorgt de patch voor problemen op pc’s met interne luidsprekers (zoals elke laptop). Op deze systemen is het mogelijk dat bluetooth-luidsprekers niet langer kunnen verbinden met de pc na het installeren van de update. In geval een luidspreker toch verbonden raakt, is het mogelijk dat de audiokwaliteit verminderd is of het geluid alleen door de interne luidsprekers wil afspelen.

“Bovendien zie je in Apparaatbeheer onder het menu ‘Besturing voor geluid, video en spelletjes’ een vermelding van ‘Microsoft Bluetooth A2dp Source’ met een geel knalpictogram (uitroepteken)”, schrijft Microsoft op een ondersteuningspagina.

Workaround

Het bedrijf werkt vermoedelijk aan een oplossing, maar deelt in tussentijd ook een workaround mee. Die bestaat eruit om ontbrekende of corrupte systeembestanden te herstellen met de System File Checker.

Open daarvoor de Opdrachtprompt (Cmd) met beheerdersrechten en geef het commando sfc /scannow in. Die operatie kan enkele minuten duren, maar de problemen zouden vervolgens na een herstart van de baan moeten zijn.

Gerelateerd: Windows 10 krijgt binnenkort hersteloptie via de cloud