Dell verfrist laptops met tiende generatie Intel-cpu’s, maar niet de goede chips

Dell komt dit eindejaar met updates voor zijn hele laptopportfolio. Het gros van de toestellen is voortaan beschikbaar in configuraties met Intelprocessors vna de tiende generatie, al lijkt het in veel gevallen niet om 10 nm Ice Lake te gaan.

Dell verfrist zijn laptopportfolio met processors van Intels tiende generatie. De hele line-up krijgt een update, inclusief de populaire XPS 13. Voor de XPS 13 kiest Dell voor een nieuwe Core i7 chip uit de ‘U’-categorie. Die letter is belangrijk. Het impliceert dat de laptopfabrikant niet voor 10 nm Ice Lake gaat, maar in de plaats daarvan voor 14 nm Comet Lake. Zoals we eerder al uit de doeken deden slaagt Intel er niet eerlijke claims te maken voor het bestaansrecht van die chips, waardoor we ons vragen stellen bij de meerwaarde ervan. Het is nog niet duidelijk of er ook ‘G’ (Ice Lake)-configuraties zullen verschijnen.

Hetzelfde geldt voor de Vostro 14 en 15 5000-toestellen. Ook hier kan je binnenkort voor configuraties met het nieuwste materiaal van Intel kiezen, en ook hier is het niet duidelijk of het om Comet Lake of Ice Lake gaat. De Vostro-laptops krijgen bovendien een upgrade in de vorm van een Nvidia MX 250 en een TPM 2.0-beveiligingsmodule. Tot slot krijgen ook de Inspiron-toestellen en de Vostro 5000-desktopreeks de upgrade. De toestellen worden in principe officieel voorgesteld op IFA begin september in Berlijn.

Wifi 6, maar wat met de prestaties?

Alle chips van Intels tiende generatie ondersteunen Wifi 6. Dat is een goede zaak naar toekomstbestendigheid. De nieuwste wifistandaard lost een heleboel problemen met draadloze connectiviteit op en zal voor aanzienlijk stabielere verbindingen zorgen, ook binnen druk gebruikte netwerken zoals hotspots. Wat prestaties betreft is het heel moeilijk om een voorspelling te maken. Voor alles wat niet Ice Lake is toonde Intel geen duidelijke prestatiewinst aan tegenover hadware van de achtste generatie, al is het niet gezegd dat die er niet is. Het toont in ieder geval aan dat de processorfabrikant succesvol verwarring heeft gecreëerd door Comet Lake en Ice Lake op één hoop te smijten.

Het onderscheid is nochtans echt wel belangrijk, aangezien een kleiner bakproces voor kleinere transistors zorgt, wat op zijn beurt sneller switchende transistors aan een lager voltage met zich meebrengt. Samengevat: 10 nm heeft onmiskenbare fysische voordelen tegenover 14 nm, zodat Ice Lake inherent beter zal zijn dan Comet Lake, wat Intel op het vlak van design en architectuur ook gedaan heeft. Onderzoek wees recent nog uit hoe het gros van de prestatiewinsten van nodeverkleiningen komt, en niet van architectuurverbeteringen.

Gerelateerd: Hoe Intel je opzettelijk misleidt met nieuwe 10e generatiechips