1 min

Tags in dit artikel

, , ,

In Nederland is 29 procent van de gebruikte software illegaal. Hier leed vorige jaar de Nederlandse software-industrie een omzetverlies van 334 miljoen euro. Dit blijkt uit een onderzoek van IDC in opdracht van Business Software Alliance (BSA).

In het jaar 2005 was het percentage van het illegale software gebruik 30 procent, daardoor was er een schade van 475 miljoen euro voor de software-industrie. In de Europese Unie bleef het piratenpercentage in 2006 gelijk, net zoals in 2005 was het 36 procent. Wel daalde de schade van de illegale computer software met 797 miljoen euro. Maar toch blijft de schade voor de EU hoog: de jaarlijkse schade bedraagt 8,8 miljard euro.

"Hoewel we in Nederland vooruitgang zien, is er nog veel te doen om softwarepiraterij nog verder terug te dringen", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA. "De BSA zal onverminderd doorgaan met voorlichtingscampagnes en juridische actie. We doen daarnaast ook een dringend beroep op de overheid, brancheorganisaties en het bedrijfsleven om bij te dragen aan de aanpak van softwarepiraterij. Softwarepiraterij brengt niet alleen de IT-sector financiële schade toe, maar heeft ook negatieve invloed op de lokale economie, belastinginkomsten en werkgelegenheid."