Microsoft deelt dubbele Windows 10-preview met nieuwe functies voor wie geluk heeft

Microsoft heeft maandag niet één, maar twee nieuwe Insider-builds voor Windows 10 19H2 gelost. De ene build bevat nieuwe functies voor zakelijke gebruikers, in de andere zijn deze uitgeschakeld.

De builds werden uitgerold naar Insiders in de Slow Ring. Gebruikers op build 18362.10012 worden geüpdatet naar build 18362.10014. Gebruikers op build 18362.10013 worden geüpdatet naar build 18362.10015. Alleen die laatste categorie krijgt met de update toegang tot nieuwe functies. Nieuwe testers in de Slow Ring worden willekeurig aan één van beide groepen toegevoegd.

“We testen de mogelijkheid om deze updates te verzenden met functies die standaard zijn uitgeschakeld, zodat we ze vervolgens kunnen inschakelen via een gecontroleerde feature-uitrol. Dit helpt ons om betere feedback te krijgen over de algehele bouwkwaliteit.”, legt Microsoft uit in een blogpost.

Nieuwe aanpak

Microsoft sleutelt aan een nieuwe updatestrategie waarbij de feature-updates in het najaar, te beginnen met Windows 10 19H2, meer als cumulatieve updates worden benaderd. De update zal worden geleverd met nieuwe functionaliteit standaard uitgeschakeld, om die vervolgens op een gecontroleerde manier (op basis van feedback) in te schakelen.

Dat mechanisme is de reus uit Redmond nu bij Windows Insiders aan het testen. Het resultaat is dat sommige testers wel toegang krijgen tot nieuwe functies, en andere dan weer niet. Dat is enigszins jammer, want de nieuwe build bevat enkele nieuwe zakelijke functies die bedrijven graag van tevoren zullen willen bekijken en testen.

Windows 10 S

De eerste nieuwigheid is een verdere stap terug van het originele concept van Windows 10 S. Wat origineel als een apart besturingssysteem werd gelanceerd, dat alleen de installatie van Microsoft Store-apps toeliet om stabiliteit en veiligheid te garanderen, is sinds vorig jaar enkel nog een aparte modus in Windows 10.

De S-modus is voorlopig geen laaiend succes, waardoor Microsoft in Windows 10 19H2 de grenzen verder vervaagt. Bedrijven zullen vanaf de update ook traditionele Win32-toepassingen in S-modus kunnen installeren via Intune.

Daarnaast wordt Windows Defender Credential Guard uitgebreid naar ARM64-apparaten, om deze toestellen beter te kunnen beschermen tegen diefstal van inloggegevens. Tot slot wordt de zoekbalk in de Verkenner aangedreven door Windows Search, zodat resultaten uit OneDrive beter worden geïntegreerd.

Gerelateerd: Microsoft doet het rustiger aan met Windows 10-update in het najaar