Gpu-temperatuur verschijnt in Windows-taakbeheer

In zijn nieuwste insiderbuild pakt Microsoft uit met een upgrade voor het taakbeheer. Voortaan wordt ook de temperatuur van de grafische kaart weergegeven.

Microsoft maakt het taakbeheer nuttiger. Onder de prestatie-tab van Windows 10 kan je binnenkort de temperatuur van je grafische kaart uitlezen. Volgens de Windowsbouwer is dat een veelgevraagde functie, die daarom werd geïntegreerd.

Beperkingen

Voorlopig is de functie alleen beschikbaar voor Windows 10-insiders. Microsoft plant ze breed uit te rollen met de 20H1-update, wat concreet betekent dat ze rond mei volgend jaar in een stabiele build zal verschijnen. De temperatuurmeting heet momenteel nog beperkingen. Zo werkt ze uitsluitend met discrete gpu’s. De temperatuur van gpu-componenten op APU-chips wordt nog niet uitgelezen.

 

gpu temperatuur taakbeheer windows 10

De waarde is handig voor gebruikers die hun systeem grafisch tot het uiterste willen drijven en graag weten waar de grenzen van hun systeem liggen. Zeker in laptops, waar thermische beperkingen een belangrijke impact hebben op de prestaties, is het interessant om te weten wanneer een workload de temperatuur van een chip doet pieken.

Geen cpu-temperatuur

De nieuwigheid breidt de gpu-monitoringcapaciteiten van Windows 10 nog verder uit. In het taakbeheer kan je vandaag al nakijken hoe je gpu gebruikt wordt. Onder andere geheugenbeheer wordt in kaart gebracht, net als de impact van verschillende workloads zoals video-decoding. Die functionaliteit is beschikbaar voor zowel discrete gpu’s als geïntegreerde gpu’s.

De grote afwezige hier is de cpu-temperatuur. Die is voor veel meer mensen belangrijk en heeft een minstens even grote impact op systeemprestaties. Momenteel vind je ze nog niet terug in het taakbeheer en daar komt met de Insiderbuild vooralsnog geen verandering in.

Gerelateerd: Windows 10 verbetert taakbeheer en Windows Shell in Build 16241