Chrome OS krijgt virtuele desktops

De update naar Chrome OS 76 brengt enkele grote nieuwe functies met zich mee. De introductie van maximaal vier virtuele desktops is de belangrijkste vernieuwing.

Google maakt Chrome OS geschikter voor intensieve gebruikers met de introductie van virtuele desktops. Voortaan kan je tot vier bureaubladen naast elkaar openen, waarvan de vensterlay-out dan bewaard wordt. Dat maakt het eenvoudiger om bepaalde taken te groeperen en het overzicht te bewaren tussen open apps en browserpagina’s. De functie is toegankelijk via de overzichtsmodus, waar je de de update rechts een knop vindt om een nieuw bureaublad aan te maken.

De functie is gelijkaardig aan de meerdere bureaubladen die macOS al lang biedt, en intussen ook in Windows 10 zit ingebakken. Heeft je Chromebook een aanraakscherm dan kan je tussen verschillende open bureaubladen swipen door vier vingers te gebruiken.

Andere nieuwe functies

De nieuwe release brengt nog enkele andere verbeteringen met zich mee. Zo wordt het eenvoudiger om media te bedienen en kan je via de systeeminstellingen nagaan welke browsertabs precies verantwoordelijk zijn voor geluid.

Ook accountmanagement krijgt een update. Wie meerdere Google-accounts gebruikt op één toestel kan die voortaan via accountmanagement op één centrale plaats beheren. Zo kan je meteen zaken zoals toegangsbeheer instellen voor alle accounts waarop je kan inloggen.

Tot slot zet Google zelf een nieuwe toegankelijkheidsfunctie in de verf: automatische clicks. Daarmee hoef je niet meer de klikken op een knop. Het volstaat om even met de muis boven een klikbaar item te blijven zweven, en Chrome OS zal automatisch klikken.

Gerelateerd: Chrome OS voor enterprises krijgt Linux-ondersteuning