Intel-functie vertraagt Surface-apparaten na firmware-update

Een Intel-functie die bedoeld is om oververhitting van een toestel te voorkomen, zorgt sinds een recente firmware-update voor problemen op de Surface Pro 6 en Surface Book 2.

Sinds Microsoft begin deze maand een nieuwe firmware-update heeft uitgerold, klagen gebruikers over een lagere kloksnelheid van amper 400 MHz op hun Surface Pro 6 of Surface Book 2, meldt TechRepublic. Dat ligt ver onder de 1,9 GHz, waar bijvoorbeeld de Surface Pro 6 die wij hebben getest standaard op geklokt is.

De boosdoener zou BD PROCHOT zijn. Dat staat voor bi-directional processor hot en is een interne waarschuwingsfunctie in de Intel-chip, die wordt gebruikt om oververhitting te voorkomen. De functie schiet normaal in actie wanneer de systeemtemperatuur de limiet bereikt en verlaagt dan de kloksnelheid van de processor.

Het lijkt erop dat BD PROCHOT op getroffen toestellen onterecht wordt geactiveerd, waardoor de prestaties extreem afnemen. Hoe dat precies komt, is niet meteen duidelijk.

Microsoft laat in een reactie aan TechRepublic weten dat het op de hoogte is van het probleem en aan een oplossing werkt als onderdeel van een nieuwe firmware-update.

Wifi-problemen

Eerder kwam ook al aan het licht dat dezelfde firmware-update voor wifi-problemen zorgt op de eerste generatie Surface Book, Surface Laptop en Surface Pro. Hoewel de update bedoeld is om de bluetooth- en wifi-prestaties te verbeteren, zorgt hij voor problemen om te verbinden met 5 GHz-netwerken.

Vorige maand zette Microsoft dan weer de rem op de uitrol van de Windows 10 mei 2019 update naar Surface Book 2-laptops, vanwege compatibiliteitsproblemen met de ingebouwde Nvidia-gpu.

Gerelateerd: Eén jaar met de Microsoft Surface Book 2: een verhaal met twee kanten