Adobe belooft snellere Lightroom-prestaties door gpu-optimalisaties

Adobe Lightroom heeft een aanzienlijke prestatieverbetering gekregen, door het gebruik van de grafische chip in Windows- en Mac-computers verder te optimaliseren.

Het programma voor fotobewerking wordt al lange tijd geplaagd door klachten, die veelal te maken hadden met traagheid bij het bewerken en organiseren van foto’s, aldus CNet. Volgens Josh Haftel, productmanager bij Adobe, zorgt de release van augustus voor een snellere fotobewerking in Lightroom Classic. Bovendien reageert ook de software zelf sneller dan voorheen.

De voordelen van de prestatieverbeteringen zouden pas echt tot hun recht komen op grotere monitoren met een hoge resolutie en snelle grafische chips. 

RAW-foto’s

Lightroom is populair bij professionals die gebruik maken van de mogelijkheden van high-end camera’s om in RAW-formaat te fotograferen. Al kan het programma zeker ook overweg met gangbare foto-indelingen, zoals JPEG.

Bij RAW is het alleen zo dat de foto’s meer details, kleur en dynamisch bereik behouden. Dit type bestandsindeling vereist net iets meer werk om je foto’s in een presenteerbare, deelbare vorm beschikbaar te maken. Aangezien computers veel werk moeten verzetten om RAW-foto’s te verwerken, is de nieuwe prestatieverbetering dus cruciaal.

Bewerkingsproces

Hoewel Lightroom al eerder gebruik maakte van de mogelijkheden van grafische chips, is er zeker sprake van vernieuwingen. Zo zijn de meest recente verbeteringen op basis van gpu-versnelling gericht op het verbeteren van de prestaties tijdens het bewerken. 

Dat betekent volgens Haftel dat de verbeteringen zichtbaar zijn tijdens het verplaatsen van de bewerkingsschuifregelaars. “We werken ook aan het verbeteren van de GPU-versnelling voor het renderen van afbeeldingen, zoals bij exporteren. Er kan momenteel alleen geen tijdlijn worden gedeeld.”

Daarnaast zou Adobe ook bezig zijn om meer gpu-versnelling te introduceren in andere versies van Lightroom, dus niet alleen zoals nu voor de Classic-versie.

Parameters

Naast prestatieverbeteringen is de nieuwe Lightroom-release ook voorzien van een aantal andere wijzigingen. Zo is er onder meer een nieuwe zoekfuncties op iOS, Android en ChromeOS. Gebruikers kunnen nu onder meer filteren op parameters, zoals de brandpuntsafstand van de lens, de aanwezigheid van een 3D-dieptekaart of afbeeldingen met een hoog dynamisch bereik (HDR). 

Ook kunnen auteursrechten en titels, die worden toegevoegd aan Lightroom op Android en Chrome OS, voortaan worden toegepast op groepen foto’s. Daarnaast kunnen foto’s die in stacks zijn gegroepeerd vanaf nu met een batchfunctie massaal worden omgezet in HDR-afbeeldingen of panorama’s. Verder is het mogelijk om uit cloudgebaseerde Lightroom-versies verwijderde bestanden tot 60 dagen later terug op te halen.

Gerelateerd: Adobe Creative Cloud-toepassingen voor Mac aanzienlijk versterkt door eGPU