Sommige MacBook Pro’s niet langer welkom op vliegtuigen

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) verbiedt bepaalde MacBook Pro-modellen op vluchten, omdat de batterijen in brand kunnen schieten. Ook de Europese tegenhanger EASA, schreef eerder al een waarschuwing uit. Apple heeft een inruilactie opgezet voor getroffen laptops.

Het gaat concreet over 15 inch MacBook Pro’s, die werden verkocht tussen september 2015 en februari 2017. Apple is afgelopen juni een inruilprogramma gestart voor deze toestellen. Wie wil controleren of zijn apparaat getroffen is, vindt hier de specificaties. Het vervangen van de batterij is gratis, maar kan wel tot twee weken duren.

De FAA laat volgens Bloomberg in een verklaring weten dat het “op de hoogte is van de teruggeroepen batterijen die in sommige Apple MacBook Pro-laptops worden gebruikt.” De autoriteit heeft de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hierover gewaarschuwd en hen herinnerd aan de relevante veiligheidsrichtlijnen uit 2016. Die verbieden om apparaten met teruggeroepen batterijen aan boord van een vliegtuig te nemen. Noch in de laadruimte, noch in de handbagage.

Europese waarschuwing

Ook EASA, de luchtvaartautoriteit van de Europese Unie, schreef eerder deze maand een waarschuwing uit voor deze MacBook Pro’s met brandgevaar. EASA verbiedt de laptops niet aan boord, maar herinnert luchtvaartmaatschappijen eraan dat de teruggeroepen toestellen tijdens de vlucht moeten worden uitgeschakeld en niet mogen worden gebruikt of opgeladen.

Nog volgens Bloomberg hebben vier luchtvaartmaatschappijen (TUI Group Airlines, Thomas Cook Airlines, Air Italy en Air Transat) deze week een verbod ingevoerd, waardoor de laptops niet als vracht mogen worden vervoerd op de vliegtuigen van de maatschappijen. Getroffen laptops waarvan de batterij is vervangen, mogen wel aan boord.

Weinig incidenten

De MacBook Pro is niet het eerste toestel dat van vliegtuigen wordt geweerd. De batterijproblemen van de Samsung Galaxy Note 7 in 2016 zit bij veel mensen vast nog vers in het geheugen. Ook die toestellen werden van vliegtuigen geweerd wegens brandgevaar.

Hoewel er al meermaals incidenten zijn geweest van telefoons of laptops die vlam vatten in het passagiersgedeelte van een vliegtuig, heeft dat nog nooit voor grote problemen gezorgd. De vlammen kunnen eenvoudig worden geblust en het vliegtuigpersoneel is opgeleid voor dergelijke situaties. Volgens Bloomberg zijn er sinds 2006 wel minstens drie ongevallen op vrachtvluchten geweest, waarvan twee dodelijk, waarbij lithiumbatterijen ervan werden verdacht de brand te helpen verspreiden.