2min

Tags in dit artikel

, , ,

De demonstratie van de kwantumcomputer van D-Wave was deze week groot nieuws, maar experts twijfelen aan de echtheid van de kwantumcomputer en ook D-Wave zelf kan niet zeggen of het om een echte kwantumcomputer gaat.

Grootste punt van kritiek op D-Wave is dat het bedrijf de resultaten van de tests met de computer nog niet heeft vrijgegeven voor collegiale toetsing, in het Engelse peer review genoemd. Dit is een normale werkwijze onder wetenschappers, zodat ze elkaars werk kunnen beoordelen en goedkeuren.

"Totdat we meer cijfers en gegevens hebben, is het lastig om te zeggen of het ze ook daadwerkelijk gelukt is of niet", aldus Phil Kuekes, onderzoeker bij de Quantum Science Research Group van HP Labs.
Lieven Vandersypen, universitair hoofddocent aan de TU Delft, is het met Kuekes eens: "Tot nog toe heeft D-Wave geen grote doorbraken of vooruitgang gepubliceerd in vakbladen. Ik heb alle respect voor hun aankondiging, maar er is momenteel nog weinig informatie beschikbaar waarmee hun claims realistisch zijn.

Vandersypen vindt het opmerkelijk dat D-Wave vorig jaar mei veertien miljoen dollar bij investeerders los wisten weg te krijgen, vooral omdat het bedrijf zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling bevindt. "Het lijkt erop dat ze een duidelijke visie op kwantumcomputers hebben en hoe ze het moeten benaderen. De tijd zal leren of het ook een realistische benadering is", aldus Vandersypen.

Om de verwarring nog iets groter te maken liet D-Wave CEO Herb Martin weten dat de Orion computer van zijn bedrijf niet echt een kwantumcomputer is in de traditionele zin van het woord. Volgens hem is de Orion meer een computer voor speciale berekeningen die werkt op basis van kwantummechanica.
"Gebruikers interesseren zich niet voor kwantumcomputers, ze willen alleen maar snellere computers. Dat is onze drijfveer. Een echte kwantumcomputer bouwen is tijdsverspilling, je kan honderden miljarden dollars uitgeven en nog geen werkende kwantumcomputer hebben", aldus Martin.

Maar alhoewel de Orion dus een combinatie is tussen een kwantumcomputer en een digitale computer heeft D-Wave volgens Martin wel bewijzen dat de computer daadwerkelijk kwantumberekeningen uitvoert.