Intel werkt aan workstation NUC met Xeon E-chip en GPU-slot

In een gelekte presentatie van Intel maakt de chipgigant bekend dat het aan een Xeon-gebaseerde NUC (Next Unit of Computing) werkt. De minipc richt zich op workstation-gebruikers, content creators, CAD-professionals en algemeen zakelijke gebruikers.

De Russische versie van Softline heeft in een gelekte presentatie meer details gevonden rond de Quartz Canyon NUC van Intel. De officiële naam is NUC Workstation Kit en bevat een 8-core Intel Xeon E of 9de generatie Core i7 vPro.

De NUC Workstation Kit wordt wel een pak groter dan andere NUC-systemen die vandaag beschikbaar zijn. Belangrijkste verantwoordelijke is de aparte gpu (PCI Express 3.0) die twee slots inneemt.

Configuratie

Het nieuwe systeem van Intel ondersteunt ECC DDR4-geheugenmodules en Optane Drives van Intel. Qua connectiviteit laat de foto ons voorlopig nog in het duister, maar de presentatie bevestigt twee Thunderbolt-aansluitingen en twee RJ45-poorten. De NUC Workstation Kit krijgt ook een 2,4 Gbps Intel Wi-Fi 6 AX200-chip aan boord.

 

 

Om genoeg stroom te voorzien voor de extra gpu, zit er een voedingsbron van 500 watt aan boord. Welke chips Intel specifiek in de NUC Workstation Kit zal steken, is nog niet bekend. Binnen de Core i7 8-corechips schiet enkel de Intel Core i7-9700 (eventueel de T of K-variant) over als optie. Wat betreft de Xeon-chips met acht kernen heeft de Intel line-up vijf mogelijkheden: Xeon E-2288G, Xeon E-2278G (ook de GE en GEL-variant) en Xeon E-2286M.

De gelekte presentatie dateert van 24 april, wat onduidelijkheid schept over de potentiële lanceringsdatum. We vermoeden dat Intel de NUC Workstation Kit in het vierde kwartaal van 2019 aankondigt of begin 2020 op CES. Pas dan zullen we ook de prijzen kennen en de definitieve configuraties.

Gerelateerd: Intel introduceert Xeon W line-up voor workstations