1 min

Tags in dit artikel

,

Er speelt eigenlijk al jarenlang een discussie, moet er in Nederland nu extra betaald gaan worden voor MP3 spelers en andere draagbare muziek spelers of niet? De ministerraad heeft vandaag laten weten dit niet te willen.

De thuiskopieheffing bestaat al een tijdje en is een idee van de stichting Brein en de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen (SONT) om de omzet die de muziekbranche lijdt weer recht te zetten. De heffing word nu alleen toegepast op blanco CD’s en DVD’s, maar SONT wilde het ook introduceren op mp3-spelers. De tweede kamer voelde echter niets voor een dergelijke heffing, minister Hirsch Ballin stelde daarom voor om het idee met een Algemene Maatregel van Bestuur te verbieden. Dit idee is nu door de ministerraad goedgekeurd.

De ministerraad vindt dat de muziek op spelers vaak al gekocht is. Het kopen van muziek gebeurt op diverse manieren, je kan het kopen via een online dienst (MSN Music) of gewoon in de winkel, op een schijfje. In beide gevallen is het legaal om als de muziek als ‘backup’ met je mee te dragen.