2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft via haar weblog laten weten dat Exchange Server 2007 de Release To Manufacturing status heeft gekregen, wat betekent dat de nieuwe versie van Exchange Server binnenkort op de markt zal verschijnen.

De laatste versie van Exchange Server, versie 2003, dateert alweer van 28 september 2003 en omdat de wereld van mailverkeer veranderd is, is het volgens Microsoft ook tijd voor een nieuwe versie van Exchange Server. Vanwege de toename van virussen en spam in e-mails heeft Microsoft zich met versie 2007 gericht op drie belangrijke punten.

Zo is er als eerste Built-in protection, wat betekent dat Exchange Server 2007 ingebouwde beveiliging heeft tegen virussen, spam en phishing. Deze beveiliging zal door Microsoft steeds bijgewerkt worden, zodat de database altijd up-to-date is. Verder kan het ingebouwde beveiligingssysteem verder uitgebreid worden met de nieuwe Microsoft Forefront Security applicatie, waarover later meer.

Het tweede punt is Anywhere access, waardoor werknemers van buitenaf eenvoudig hun mails kunnen bekijken. Zo heeft Microsoft Outlook Web Access (OWA) sterk verbeterd en kan er nu ook via deze applicatie gesynchroniseerd worden met PDA’s, zonder dat daarvoor extra applicaties voor benodigd zijn. Verder werkt Exchange Server 2007 met Unified Messaging wat inhoudt dat e-mail, voicemail, faxen, en de kalender in dezelfde inbox terechtkomen, zodat al deze items direct beschikbaar zijn voor de gebruiker.

Het derde en laatste punt is Operation Efficiancy, wat simpelweg inhoudt dat er meer zaken geautomatiseerd kunnen worden. Zo is er voor systeembeheerders een commandline toegevoegd, waarin ze eenvoudig allerhande taken kunnen uitvoeren en daarnaast ook een verzameling aan tools, waarmee vrijwel alle onderhoudstaken uitgevoerd kunnen worden. Verder is er aan de gebruikerskant een selfservice optie toegevoegd, zodat gebruikers eenvoudige taken zelf kunnen oplossen en systeembeheerders ontlast worden.

Zoals gezegd heeft Microsoft voor Exchange Server 2007 ook een extra veiligheidstool ontwikkeld, genaamd Forefront for Exchange. Deze tool stond voorheen bekend als ‘Antigen’ van het bedrijf Sybari, maar doordat Microsoft dit bedrijf heeft overgenomen heeft het nu een andere naam gekregen. Met dit pakket krijgt de gebruiker de mogelijkheid om binnenkomende mails door een groot aantal virusscanners te laten scannen, zonder dat ze daarvoor de applicaties apart moeten aanschaffen. Verder is er in dit pakket ook weer het een en ander geregeld op het gebied van beheersing en efficiency.

Volgens Microsoft is Exchange Server 2007 al met succes bij een aantal grote klanten in het Verenigd Koninkrijk getest. Naar verwachting verschijnt versie 2007 nog dit jaar op de markt.