Windows 7-gebruikers versnellen overstap naar Windows 10

Met nog een klein half jaar tot de ondersteuning voor Windows 7 ten einde loopt, schiet de migratie naar Windows 10 in een stroomversnelling. Toch draait nog ongeveer een derde van de pc’s wereldwijd op het tien jaar oude besturingssysteem. 

De cijfers zijn op autoriteit van NetMarketShare, dat maandelijks de marktverdeling van besturingssystemen in kaart brengt. Windows 7 kromp de afgelopen maand met 3,6 procent en draait nu nog op 31,8 procent van de pc’s wereldwijd (en 36% van de Windows-systemen). Het verloren marktaandeel werd nagenoeg volledig gerecupereerd door Windows 10, dat met 3,1 procent groeide tot een marktaandeel van 48,9 procent.

 

netmarketshare besturingssystemen juli 19

 

De daling van Windows 7 is volgens Computerworld de tweede grootste maandelijkse krimp voor het verouderde besturingssysteem. Omgekeerd kende Windows 10 de tweede grootste maandelijkse groei sinds de lancering vier jaar geleden.

Stroomversnelling

Daarmee komt de migratie van Windows 7-systemen naar Windows 10 in een stroomversnelling. Binnen een klein half jaar, op 14 januari 2020, stopt de verlengde ondersteuning voor het tien jaar oude besturingssysteem. Na die datum worden niet langer gratis security-updates naar het OS uitgestuurd.

Microsoft waarschuwt gebruikers sinds eind april over de nakende deadline, maar met name bij bedrijven verloopt de migratie traag. De snellere daling die afgelopen maand werd waargenomen, is een positief teken.

Tegelijk vertegenwoordigt Windows 7 nog steeds een significant deel van de computermarkt. Dat zal wellicht ook na het einde van de ondersteuning nog even het geval zijn. Een gelijkaardig scenario zagen we vijf jaar geleden, toen Windows XP na het einde van ondersteuning nog op 29 procent van de Windows-systemen draaide.

Gerelateerd: Einde Windows 7: wat je moet weten voor je upgradet naar Windows 10