IBM zette bijna 100.000 werknemers buiten in enkele jaren

IBM’s wereldwijde tewerkstelling bereikt een dieptepunt nadat het bedrijf de afgelopen jaren tienduizenden werknemers aan de deur zette, naar verluidt in een poging het bedrijf te verjongen.

De laatste jaren mochten 50.000 tot 100.000 medewerkers van IBM beschikken. Dat gebeurde volgens een ex-vice president van het bedrijf in een poging de organisatie te verjongen en aantrekkelijker te maken voor nieuw talent. De insinuatie staat te lezen in een klacht tegen IBM voor discriminatie op basis van leeftijd, die in de VS zal worden gehoord. Er lopen momenteel een aantal van dergelijke zaken tegen de technologiereus, waaronder een zogenaamde class action-zaak in New York.

Laag peil

Feit is dat IBM vandaag net iets meer dan 350.000 werknemers wereldwijd heeft. Dat is het laagste getal in ongeveer zes jaar. International Business Machines kampt bovendien al zeven jaar op rij met een dalende omzet. Het bedrijf was notoir laat om richting de cloud te pivoteren en worstelt nu nog steeds met die historische vergissing, al mag de IBM-cloud zich wel tot de subtop rekenen.

IBM zou zich zoveel mogelijk in de markt willen zetten als evenknie van ‘hippe’ bedrijven zoals Google en Amazon. De ontslagen passen volgens de zaken in een strategie van verjonging die uiteindelijk moet bijdragen aan een nieuw imago. In 2015 ontkende het bedrijf nog zwart op wit in een interview aan USA Today dat het plannen had om ontslagen in de grootteorde van de honderdduizenden door te voeren.

Slecht signaal

IBM zelf is niet akkoord met de statements die de ex-werknemers maken, en wil de rechtszaken laten afvoeren. Hoe de zaken verder zal evolueren is niet duidelijk. Feit is wel dat IBM zeker over de oceaan heel wat werkkrachten opzijschoof. Een onderzoek van ProPublica legde bloot dat IBM de laatste vijf jaar minstens 20.000 medewerkers van 40 jaar of ouder liet gaan, opnieuw in de VS.

Het verjongingsplan lijkt dan ook een averechts effect te hebben, zeker aan de andere kant van de oceaan. Nu de war om talent stevig woedt en IT-professionals in theorie kunnen kiezen waar ze aan de slag gaan, komt het niet echt goed over als bedrijf als je werknemers met decennia aan trouwe dienst opzijzet in een poging hipper te worden.

Gerelateerd: Cultuur en jeansbroeken: zo vind (en houd) je IT-talent