Windows 10 krijgt binnenkort hersteloptie via de cloud

Microsoft werkt aan een eenvoudige manier om een computer opnieuw te herstellen wanneer het noodlot toeslaat. In plaats van een oud herstelbestand te gebruiken, meegeleverd door de fabrikant, kan je binnenkort rechtstreeks de nieuwste versie uit de cloud installeren.

De cloudfunctionaliteit zat verstopt in een nieuwe build die toevallig werd losgelaten op een aantal Windows 10 Insiders. Dezelfde testversie toont ook een radicaal nieuw startmenu waar Microsoft aan werkt.

Het gaat nieuwe functies in testversies van Windows 10 20H1; de grote update die gepland staat in de lente van 2020. Die versie wordt tegelijk met de 19H2-build door Windows 10 Insiders getest die later dit jaar beschikbaar is. Windows 10 19H2 zal echter maar een kleine feature update zijn in afwachting van meer radicale veranderingen in Windows 10 20H1.

Herstelschijf

De cloud hersteloptie is een belangrijke toevoeging om mensen te helpen wanneer Windows 10 onherstelbaar crasht. Wat je dan nodig hebt, is een herstelschijf die meestal door de pc-fabrikant op het toestel wordt meegeleverd. Hiermee reset je het toestel naar de fabrieksinstellingen zoals hij oorspronkelijk uit de doos kwam, inclusief alle drivers.

Enig nadeel van deze aanpak is dat het dikwijls om een oude Windows 10-versie gaat met even oude drivers. Een herstelschijf wordt namelijk niet geüpdatet tussendoor. Met de nieuwe cloud hersteloptie kan je voortaan kiezen om de nieuwste Windows 10-versie inclusief alle updates en patches rechtstreeks te installeren. Onder voorbehoud dat je een internetverbinding hebt natuurlijk.

De nieuwe build vraagt bij een herinstallatie of je de huidige Windows 10-versie opnieuw wil installeren (via een herstelschijf) of downloaden. Die laatste optie maakt het eenvoudiger om een zuivere installatie van Windows 10 te verkrijgen. Zo elimineer je alle extra software en reclame die sommige pc-fabrikanten op hun toestel meeleveren.

Microsoft heeft volgens ZDNet nog niet officieel willen reageren op de nieuwe cloudfunctie. Mac-gebruikers kennen deze optie al veel langer omdat Apple elke hardwareconfiguratie zelf bouwt en bijgevolg perfect kan controleren. Microsoft doet dat niet, wat de zaak moeilijker maakt omdat je alle drivers vanuit Windows 10 moet kunnen installeren voor elke machine. Het is nu wachten op nieuwe testversies van Windows 10 20H1 om te zien of Microsoft de functionaliteit meeneemt in de definitieve upgrade in de lente van 2020.

Gerelateerd: Microsoft onthult nieuw startmenu in gelekte Windows 10-build